Cementiri de Sant Joan de Vilamajor



L'església romànica de Sant Joan de Vilamajor és petita i fa poc que ha estat restaurada. Edificada l'any 1157, està formada per una única nau amb un absis semicircular. La coberta de la nau és de volta de mig punt. El portal d'entrada és un arc de mig punt adovellat i arquivolta amb una figura molt erosionada que sembla Sant Jordi al capdamunt de l’entrada. El campanar és d'espadanya. A Vilamajor hi trobarem també una necròpolis medieval (francament, no l’hem trobada o no l’hem sabut veure).

Potser és el cementiri més petit que he vist mai. La restauració de l’església romànica i el seu entorn l’any 2000, va fer traslladar-lo cap a un talús de formigó situat sota l’església. Hi ha deu nínxols, dels quals només tenen làpida tres, la resta estan buits. Unes portes de ferro protegeixen l’accés directe. És tan petit, nou i fred que no tens la sensació d’estar en un cementiri. Sembla que estiguis contemplant una finestra de nínxols.

Com arribar-hi: Eix Transversal, C-25, sortida 93 (Sant Ramon-Pujalt); sortida 103 (Ponts-Torà), direcció Conill (N-141); per la BV-1001(Calaf-Sant Guim de Freixenet), direcció l'Astor.

Comentaris