Rosari monumental de Montserrat (Collbató, Baix Llobregat)


Abril de 2009

Tot i que no es tracta d’un monument funerari, avui us mostrarem un dels grups escultòrics modernistes a l’aire lliure més grans que existeixen: el Rosari Monumental de Montserrat. Us ho volem ensenyar per la seva bellesa, per la serenor de l’indret i perquè està al terme municipal del nostre poble: Collbató.

En el decurs del camí entre el monestir de Montserrat i la cova on va ser trobada la Mare de Déu, van ser construïts, excavats a la roca, quinze misteris (cinc de goig, cinc de dolor i cinc de glòria) i ofrenes escultòriques durant la darrera dècada del segle XIX i la primera del segle XX. Totes les obres van ser donades per particulars, confraries o grups catòlics.

La importància d’aquest conjunt monumental rau, evidentment, en la intervenció de renombrats arquitectes com Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch, i Sagnier i Villavecchia; i escultors com Josep Llimona o els germans Vallmitjana, dels quals trobem obres, per exemple, al Cementiri d’Arenys de Mar, Montjuic o Sitges.

En la majoria d’ells cal destacar el treball de la forja que, en forma de petites baranes, sovint encercla el monument. Aquests treballs són, per sí mateixos, unes obres excepcionals i us en destacaríem la reixa del I Misteri de Glòria, obra de l’arquitecte Gaudí i dels escultors Josep Llimona i Dionís Renart, perquè reflecteix clarament les característiques de l’art modernista: la inspiració en la natura i la sinuositat de les formes. O la forja de motius vegetals que podem trobar al IV Misteri de Glòria, l’escultura de la qual és obra de Venanci Vallmitjana. Però l’obra més espectacular és la gran creu decorada que representa el V Misteri de Dolor, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch i escultura de Josep Llimona.

Us recomanem fer aquesta petita passejada fins la Santa Cova i gaudir de la tardor que ja s’acosta. També podeu accedir-hi des de les Coves del Salnitre de Collbató, un altre indret d’interès per visitar, d’on surt un camí fins la Santa Cova.
Si voleu veure la totalitat de les obres del Rosari i algunes imatges del claustre de la Santa Cove, cliqueu sobre la imatge següent (àlbum Picasa):

Rosari Montserrat

Comentaris

GAIA ha dit…
Les fotos són d'una gran bellesa.
Enhorabona!
Salut
EMNM ha dit…
Hola!

Muchas gracias por vuestro comentario y por la invitación a vuestro blog.
Me parece un trabajo estupendo, el arte funerario está mal visto en España y seguro que más de uno ha puesto cara rara por vuestra afición de visitar camposantos.

Espero que vuestro blog sirva para que la gente pierda el "yuyu" a los cementerios y se interesen por ellos, en muchas ocasiones, podemos encontrar en ellos verdaderas obras de arte.

Saludos ;)
Felicitats pel Blog!
Per a més informació sobre les Coves del Salnitre, La pujada a Montserrat o qualsevol altre tema relacionat amb Collbató, poseuvos en contacte amb l'oficina de turisme de Collbató:
93.777.90.76 o turisme@collbató.cat

Atentament:
Sara Aicart
Oficina de turisme de Collbató
Ksawery ha dit…
Una altra meravella que no coneixiem a casa nostra. Moltes gràcies per mostrar-nos aquesta perla d'art.
Hola;
Gràcies pel comentari a " Les torres de Taradell "
Ho faig extensiu a la resta de "magnifics"
Tenim - quan als cementiris- un sentiment molt proper.
coneixercatalunya.blogspot.com