Sepultures de la Col·legiata de Sant Pere de Ponts (La Noguera)


Abril de 2009

Ponts és un municipi de més de 2800 habitants, situat a la comarca de la Noguera, província de Lleida. A uns centenars de metres del poble, per un camí sense asfaltar, es pot arribar a una paratge agradable i tranquil on trobarem les restes del castell de Ponts i l'església de l'antic monestir de Sant Pere de Ponts, antiga canònica augustiniana. Tenim notícies d'ambdues construccions des de l'any 1204 però el seu origen, possiblement, es podria datar al segle XI. El temple, després de diverses etapes entre esplendors i declivis, fou incendiat l'any 1839. El 3 d'abril de 1931 fou declarat Monumento Nacional tot i que ja estava en un estat gairebé ruïnós.

Des de 1975, gràcies a la iniciativa de l'associació d'Amics de Sant Pere de Ponts, aquest bell exemple de romànic ha recuperat la magnificència que podem admirar actualment. Aquesta associació va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2000) en reconeixement a la seva tasca de recuperació del monument i de l'entorn.

La col·legiata de Sant Pere posseia una necròpolis medieval a la qual s'hi enterrà fins a principis del segle XV, moment en què es va construir el cementiri parroquial de Santa Maria de Ponts, temple situat al bell mig de la població. Gràcies al fet de ser abandonat, s'han pogut conservar nombroses lloses i arques sepulcrals i algunes tombes antropomòrfiques. Aquesta necròpolis estava situada, originàriament, a l'oest del temple i compren tombes del segle XI fins al XVI. Concretament s'han conservat sis esteles funeràries, nou lloses sepulcrals, i quatre arques.

De les arques conservades, una està a l'interior del temple, una altra, ornada amb quatre escuts, està situada dins d'un arcosoli al costat exterior de la porta d'entrada i les altres dues, gòtiques, una de les quals està molt deteriorada, estan a l'esplanada que hi ha davant del temple.

Les lloses sepulcrals, després de la restauració feta per l'Associació d'Amics de Sant Pere de Ponts, es van situar, com a paviment exterior, a l'entrada de l'església, per la qual cosa, són fàcilment accessibles. Estan decorades amb signes diferents però hi predominen els vinculats amb els oficis del món rural. També n'hi ha una amb una flor de lis, símbol amb el qual es desitja bona sort després de la mort. I una altra amb una creu llatina i les empremtes d'uns peus, que podrien significar les darreres passes del difunt cap al cel. La làpida conservada més antiga és del període romànic i destaca per les incisions profundes que conté i la simbologia, possiblement, també relacionada amb els oficis del camp.

A l'interior de l temple, on només s'hi pot accedir si concreteu dia i hora a l'Ajuntament de Ponts, s'hi pot observar un sepulcre decorat que porta la inscripció d'un nom: Gilabertus. També s'hi poden admirar les sis esteles funeràries que es van trobar a la necròpolis, algunes adornades amb eines de diferents oficis i d'altres amb una creu grega, per exemple.

Per acabar, us reproduïm una placa commemorativa de la restauració, en la qual es pot observar, molt clarament, l'estat en què estava el recinte abans que l'Associació posés fil a l'agulla.

Per més informació:
GABRIEL, M. “Aportació a l'estudi de la simbologia funerària a la necròpolis de l'església de Sant Pere de Ponts”. Palestra Universitària, nº 4, Cervera, 1989. Pàgs. 79-100.

Comentaris

Ksawery ha dit…
Preciosa foto de la colegiata, así como de la necrópolis y sus sepulcros.

Un buen trabajo como es habitual en vosotros.
APU Barcelona ha dit…
Hola! ¿Y esas pisadas marcadas en la losa? Un tanto curioso que alguien dejara su huella. Un saludo
Galderich ha dit…
És curiós com recordo perfectament el cimbori restaurat però no el seu cementiri.
JFL ha dit…
No he conseguido cargar las fotos pero por el texto me hago a la idea. Increíble como acercáis a todos tantos sitios desconocidos para la mayoría.
Lola ha dit…
Ostres, tant passar-hi i no hi he estat mai. Un error imperdonable.
Lola ha dit…
Ostres, tant passar-hi i no hi he estat mai. Un error imperdonable.