Cementiri del mas El Mujal (Bages)


2010

El Mujal és un dels masos més grans del municipi de Cardona, documentat des del segle XIII. Encara conserva alguns elements defensius originals. A pocs metres de la casa, hi podem veure la capella de la Mare de Déu de la Mercè, datada l’any 1767, i restaurada l’any 1940 pel propietari del mas, Ramon Miralles, després de ser profanada i malmesa el desembre de 1936, en plena Guerra Civil.
Durant la Guerra de la Independència, les terres d’aquest mas foren escenari d’una batalla on moriren 400 soldats francesos. Per aquest motiu, recentment s’ha iniciat un estudi per fer-hi una prospecció arqueològica. És interessant que llegiu el testimoni dels propietaris del mas sobre aquest episodi històric, anomenat la Batalla de Sant Quintí.

El cementiri, adossat a la capella, és el recinte funerari particular de la família Miralles, propietària del Mujal, i va ser construït l’any 1868.

Des de la porta, de fusta amb uns petits finestrons enreixats, hi hem pogut veure un parell de nínxols a banda i banda i un altar dedicat a Crist crucificat amb un llarga inscripció. No hi hem vist més tombes. La porta té una llinda de pedra, rosegada pel temps, que conté també una inscripció, datada l’any 1868, avui gairebé esborrada.

El pas del temps ha cobert el terra de les fulles dels xiprers, vells i immensos, que hi ha al bell mig. És un racó silenciós i aïllat, un humil exponent de cementiri rural. Sorprèn la desmesurada alçada dels murs i dels xiprers, que atorga al conjunt un dimensió on hi predomina la verticalitat, per sobre de l’horitzontalitat.

Comentaris

Clidice ha dit…
impressionant per tot allò que amaga d'història aquest mas :)
APU Barcelona ha dit…
Un trocito de historia perdido en la montaña...¿Cómo os enteráis para llegar a estos sitios tan reconditos?
Un abrazo.
Ksawery ha dit…
Muy curioso este cementerio. A parte de los monumentales, estos de pequeños pueblos son los más encantadores.

Una vez más nos habéis sorprendido con una pequeña maravilla.
JFL ha dit…
Me encantan este tipo de lugares perdidos y algo descuidados. Es perfecto para un paseo relajado. A veces pequeños lugares esconden algo mas especial que los grandes.
Un abrazo
Mar-Giverny ha dit…
Yo también me lo pregunto ¿como lo haceis para saber de estos lugares casi perdidos? Me imagino que de aquí viene auqella frase de "se va armar la de San Quintín....o no?
Muy interesante entrada y enlace.
Besos
Esther i Toni ha dit…
Pues encontramos el lugar por casulidad, conduciendo con el viento por carreteras secundarias. Y Mar, casi dá en el clavo: la frase proviene de una batalla, pero no es esta sinó que alude a la célebre batalla que tuvo lugar el día de S. Lorenzo, el 10 de agosto de 1557, en que el ejército español de Felipe II, al mando de Manuel Filiberto, duque de Saboya, entró en Francia desde Flandes, y atacó la plaza de S. Quintín, derrotando estrepitosamente a los ejércitos franceses de Coligny y Montmorency. En conmemoración de esta victoria mandó erigir Felipe II el templo de S. Lorenzo de El Escorial. salut
Lola ha dit…
Ay els aventurers !!! sempre m'han atret per les històries que expliquen i com les expliquen.
dapazzi ha dit…
Una passada, els llocs així deurien estar protegits.
Sinuhe ha dit…
Fantástico, no me importaría tener un pequeño cementerio como éste para uso "privado".

Un abrazo
Landahlauts ha dit…
Sabéis si tiene algún tipo de protección? El sitio es precioso y casi que el abandono lo hace aún más bello. Y además lleno de historia.

Saludos!
Esther i Toni ha dit…
Pues no sabemos si está protegido. Es particular, con lo cual es la familia quien lo cuida.
Galderich ha dit…
Ostres que bo! No en sabia res ni de la batalla, i òbviament, ni del cementiri. Una grata sorpresa.