Tomba de Ramon Folch de Cardona-Anglesola (Bellpuig- L’Urgell)


Hivern de 2006

Ramon Folch de Cardona-Anglesola va néixer a Bellpuig l’any 1467, fill d’Antoni de Cardona-Anglesola i Centelles i de Castellana de Requesens, i morí a Nàpols l’any 1522. Fou militar al servei de Ferran II amb nombroses victòries al nord d’Àfrica i a Itàlia. Fou comte d’Albento, duc de Somma (Nàpols), comte de Palamós per matrimoni, i virrei de Sicília i Nàpols.

En un lateral de l'església parroquial de Sant Nicolau de Bellpuig, podem admirar l’espectacular mausoleu d’aquest il·lustre personatge. La tomba va ser encarregada per la vídua, Elisabet de Requesens, a l’escultor italià Giovanni Merliano da Nola. Es construí a Itàlia i va ser transportada peça a peça per mar fins a Catalunya. És de marbre blanc de Carrara. Constitueix una de les mostres d’escultura renaixentista més significatives de Catalunya.

La inscripció que conté és gairebé un plany de la vídua en homenatge i glorificació del marit:
«Raimundo Cardonae qui Regnum Neapo/ litanum prerogativa pene regia tenens/ gloriam sibi ex mansuetudine comparavit/ Isabella uxor infelix marito optimo fecit/ vixit annos XXXXXIIII menses VIII diebus VI/ anno MDXXII».

«Servavi thalamum genio/ dulcissime coniux/ servandus nunc est/ pro thalamo tumulus./ Ornasti et manes lacrimis/ miserabilis uxor/ haud optare alias/ fas erat inferias»
Aquesta obra va ser declarada monument nacional l’any 1925.
A l’arxiu digital del Ministeri de Cultura (Portal de Archivos Españoles http://pares.mcu.es/) hi podem trobar diferents documents relacionats amb aquest fet. La imatge següent mostra el document de la declaració:

Podeu trobar una extensa descripció històrica i artística de l’obra a:
Azara Nicolás, Pedro. “El mausoleo de Ramón Folch de Cardona, de Juan Merliano de Nola. Bellpuig (Lérida)”. Annals (Annals d’Arquitectura) nº 2, 1983. Disponible a: RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)

Comentaris

Francesc ha dit…
És un mausoleu esplèndid, d'un marbre blanquíssim i fi. L'he pogut admirar moltes vegades i reconec que és una joia. M'agraden especialment els baixos relleus de la part de sota, que representen una batalla amb galeres.