Tomba de Sant Joan Nepomuceno (Catedral de Sant Vito-Praga)


Praga (febrer 2008)

Sant Joan Nepomuceno és el patró de Bohèmia. També és patró de la bona fama, dels clergues (en especial dels confessors) i protector contra les inundacions, sobretot als països alpins.
La tomba està situada al cor de la Catedral de Sant Vito de Praga. Va ser construïda entre 1733 i 1736, juntament amb un altar, per l’artista austríac Jan Fischer von Erlach i per Antonio Corradini . El treball amb la plata va ser realitzat per Jan Josef Würt, també austríac. Els vasos i les figures al·legòriques ,que representen la Justícia, la Força, la Saviesa i la Taciturnitat, són obres de Joseph Seitz; el baldaquí, amb quatre àngels de plata, és obra de Novák (1771).

La tomba va ser encarregada pel rei Carles VI i finançada per subscripció popular.
El sepulcre està fet de plata i de plata daurada. És d’estil barroc.


Hi ha inscrit l’epitafi següent:
Aquí jau Joan Nepomuceno, confessor de la Reina, il·lustres pels seus miracles, que per haver guardat secret de confessió, va ser cruelment martiritzat i llençat des del pont de Praga al riu Moldava per ordre de Wenceslau IV, l’any 1393.

Originàriament, a mitjans del segle XV, després de les guerres hussites, la làpida sepulcral existent a la Catedral va ser envoltada d’una reixa. Aquesta làpida feia al·lusió al secret de confessió, vot pel qual va morir martiritzat el sant. Després de la beatificació (1721), es va erigir una nova tomba, amb un baldaquí i unes escultures, sobre l’antiga ja existent.

Comentaris

Galderich ha dit…
Ostres, fa poc el vaig veure i vaig quedar al·lucinat. És una tomba excepcional i excepcional que encara es conservi tenint en compte els kilos de plata que s'hi van destinar. Entre tanta guerra podria haver estat una gran temptació fondre aquesta tomba reliquiari.