Cementiri del Camp de Concentració de Gurs (Aquitània-França)


Agost 2008

El Camp de Concentració de Gurs està situat a la regió d’Aquitània, a pocs quilòmetres dels Pirineus navarresos i està en procés de recuperació. S’hi ha erigit un memorial i un recorregut amb explicacions i fotografies.

Un curt passeig per l’ombra de vells plataners ens conduirà fins el cementiri del camp. Recull un total de 1072 tombes de persones internades al camp i mortes entre 1939 i 1943, de les quals 919 eren jueves, que provenien principalment de la regió del Baden (Alemanya) i 19 combatents antifranquistes i brigadistes de l’Estat Espanyol.



Després de l’alliberament (any 1944), una comunitat jueva dels Basses-Pyrinées se’n va fer càrrec del manteniment i va erigir un memorial per a les víctimes. El cementiri va ser pràcticament oblidat fins l’any 1957, quan l’alcalde de la població alemanya de Karlsruhe va impulsar-ne la recuperació, juntament amb poblacions de la mateixa zona alemanya, d’on havien estat deportats els jueus. L’Estat Francès va fer donació del recinte a les associacions jueves del Baden per un període de 99 anys.


Es va restaurar i es va tornar a obrir el 26 de març de 1963. Actualment, les ciutats alemanyes de Karlsruhe, Friburg, , Mannheim, Heidelberg, Pforzheim, Constanza i Weinheim es fan càrrec de les despeses de conservació. L’any 2000, el Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge , entitat de la qual ja en vam parlar en una altra entrada d’aquest blog (lligams) en va fer una renovació. Al mig del recinte hi va plantar un petit arbre de la pau.


Al camp hi ha una zona d’enterraments jueus amb un memorial i una petit zona, tot just entrant a mà dreta, on hi ha les tombes dels espanyols i brigadistes i un memorial, inaugurat l’any 1985.

Comentaris