Llanternes dels morts


Gavarnie-Gèdre (França) Agost de 2008

Les llanternes dels morts són unes petites torres buides, a la part superior de les quals s’encenia una llàntia. Poden tenir forma hexagonal, cilíndrica, poligonal, de columna o de capella. Van ser construïdes majoritàriament durant el segle XII prop dels cementiris. Hi ha la creença que servien per guiar les ànimes cap al descans etern, com si fossin un far. Altres teories les identifiquen com a fars fluvials o d’altres com a guies del camí de Sant Jaume.
En resten un centenar per tot França i es concentren a la zona del centre-oest, a la zona corresponen a l’antic ducat d’Aquitània (segle XII). Acabada la Primera Guerra Mundial, moltes d’elles foren traslladades als cementiris militars. També n’hi ha a l’Estat Espanyol, Irlanda, Itàlia i a l’Europa Central.
Eugène Viollet-le-Duc , arquietecte francès conegut per les seves restauracions o reconstruccions de nombrosos recintes medievals com Carcassonne o el Mount Saint-Michel, en fa una extensa descripció al seu Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle (tome 6).
Un dels estudis més importants sobre aquesta construcció el podem trobar a Michel Plault, Les Lanternes des morts. Inventaire, description, histoire et liturgie, Poitiers : Danièle Brissaud, 1988.
Relació de llanternes dels morts a França disponible a :
http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_lanternes_des_morts_en_France

Comentaris