Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (La Noguera)


2007

El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes està situat a pocs quilòmetres de Balaguer, direcció Àger. El recinte religiós està molt reconstruït. Podeu trobar un petit resum de la seva història i dades interessants a la web Monestirs.cat (http://www.monestirs.cat/monst/nogue/no06bell.htm)

A pocs metres, entre ombres profundes, es troba el cementiri dels monjos, assenyalat amb un rètol indicador. No hi ha ornaments superflus ni flors.

S’hi poden distingir tres tipus d’enterrament: en nínxols, a terra i en petites plaques de record.

Els nínxols són molt grans, gairebé el doble d’alçada que un de normal. Tots ells mantenen un serena simetria: marbre blanc, una creu gran gravada en negre, dues nanses quadrades, també negres, l’abreviatura RIP i el nom del germà (G.) o pare gravats amb la data de naixement i de mort incloses. Estan en murs de carreus vistos.


Les tombes a terra també segueixen una coincidència d’estil i se situen a banda i banda del camí, com si formessin una avinguda. També tenen gravades en color negre el nom, les dates de naixement i de mort i l’abreviatura RIP.


Al fons del recinte hi ha un mur amb petites plaques amb noms. Possiblement són els noms de tombes traslladades d’algun altre recinte.


Si teniu una miqueta de temps, passegeu una estona per l’entorn, visiteu les instal·lacions i quedeu-vos-hi a dinar (les especialitats de la cuina de la mel estan boníssimes!!!). També podeu accedir al fabulós Arxiu Gavín.
Més informació: http://www.monestirdelesavellanes.com/

Comentaris