Cementiri dels Pirineistes (La Gavarnie-França)


Agost de 2008

Davant l’imponent circ de La Gavarnie, trobem el petit cementiri del poble del mateix nom, on s’hi ajunten tres nivells de devoció: la dedicada a la Mare de Déu del Bon Port, d’origen romànic, el camí de Sant Jaume i la impetuositat i grandiositat de la muntanya.

El cementiri, a l’entrada de la petita església, conté tombes i plaques commemoratives d’experts pirineistes i guies de muntanya, alguns d’ells pioners en obrir rutes i escalades als Pirineus, com la família Passet, especialment Célestin, François Bernat-Salles, Georges Ledormeur, Georges Adagas, Ludovic Gaurier o Jean Arlaud. Aquests guies, la majoria dels quals provenia de les famílies pageses de la zona, van tenir especial importància durant tot el segle XIX.

El recinte no és exclusiu pels alpinistes sinó que també hi ha tombes antigues de veïns de la població i d’altres més noves, fetes de marbre gris.

La població ha esdevingut un centre turístic com a punt de partida del camí cap al fons del circ. Us recomanem, sortir del carrer principal i desviar-vos cap a l’església i el cementiri, ja que gaudireu de la quietud d’un paisatge impressionant.

Comentaris