Cementiri antic de Lloberola (Segarra, Lleida)


Setembre 2008

El nucli de Lloberola, pertanyent al municipi de Biosca, està format per un petit grup de cases adossades a l’església parroquial de Sant Miquel, a les restes del Castell, documentat des del segle XI,i al cementiri vell, i per masies disperses. Actualment hi ha uns vuitanta-dos habitants censats. Prop del nucli antic, trobem el cementiri nou, del qual en veurem imatges en una altra entrada.

Per accedir al cementiri vell, hi ha un petit i abandonat camí des de l’església. La porta està pràcticament destruïda i s’hi pot entrar sense dificultat. El recinte està format per diverses tombes a terra, entre les quals n’hi ha que han utilitzat com a làpida antigues esteles discoïdals i tres tombes nobles adossades al mur, datades entre els segles XII i XIV.
Les tombes del mur són dos sarcòfags i una làpida gòtics que es troben a costat de la Torre de Lloberola. Pertanyen a la família Sacicera, de Cervera del s. XIV. Aquesta família tingué gran importància a la zona de la Segarra. La decoració dels sarcòfags està molt malmesa per l’erosió: amb prou feines s’hi poden distingir els escuts i les creus lobulades.




A la llinda de la porta hi trobem, en lletres capitals, la inscripció següent:
MORS MORTIS
MORTIM MORTEM
MORTE DEDIT

Comentaris

Ksawery ha dit…
Interesante cementerio. Apuntado a la lista "para visitar".