Cementiri de Beaudéan (Midi-Pyrénées, França)


Agost de 2008

Beaudéan és un petit poble d’uns encara no quatre-cents habitants, situat a la regió de Campan, entre Bagnères-de-Bigorre i Campan.

L’església de Saint-Martin, del segle XIV, té un campanar quadrat en forma de torre, rematada per quatre torretes més petites. A l’interior s’hi pot admirar un retaule tabernacle del segle XVIII.

El cementiri està adossat a l’església i vorejat d’un mur de pedra. A la porxada d’entrada s’hi recolzen algunes làpides extretes del seu lloc original. Totes les tombes són a terra, la majoria de les quals són modernes i de marbre gris fosc. Els passos entre les tombes estan plens de grava blanca. La imatge següent és una antiga postal, on encara es pot observar l'accés al recinte sense arreglar.

Al cementiri s’hi conserva una estela funerària discoïdal, sobre una pedra rectangular, ornada únicament amb una creu llatina. És del segle XVIII o XIX. Constitueix testimoni de l’extensió del tipus d’estela discoïdal al Sud de França.

Com a gairebé tota França, el record dels morts de les dues guerres mundials és present a totes les poblacions. A Beaudéan, trobem una placa blanca, on, amb lletres daurades, hi ha el nom dels veïns morts en ambdós conflictes.

Comentaris