Cementiri d’Arenys de Mar (Maresme) I


El cementiri està situat dalt d’un turó, al Camí de la Pietat, vorejat de vells xiprers. La porta d’entrada està situada cara al mar, fet que permet, un cop dins el recinte, veure el Mediterrani des de la boca de la porta. És un clar exemple de cementiri marítim mediterrani.

Va ser inaugurat l’any 1868 i va ser declarat Bé d'Interès Cultural de caràcter nacional l’any 1994.Està estructurat en tres grans terrasses. Salvador Espriu està enterrat al nínxol núm. 381.

Els dilluns està tancat. L’horari d’obertura és de 9 a 13 h i de 17 a 19 h. A l’hivern fins a les 18 h. Els diumenges i festius està obert de 9 a 14 h. Està molt cuidat.

Tot just entrar, el camí principal voreja una zona de panteons moderns i sepultures a terra. Els murs perimetrals estan coberts de nínxols. Després de passar dues terrasses arribem a una zona de rics panteons, la majoria d’ells d’època modernista. Aquesta zona també dóna pas als espais de nova creació.

A la zona modernista hi destaquen obres de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, com el panteó d’IU Bosch i escultures de Josep Llimona i Venanci Vallmitjana.

El panteó d’Iu Bosch és obra d’Enric Sagnier i Villavecchia i data de l'any 1915. És una capella funerària d'estil neogòtic amb un pinacle central, coronat amb una creu de quatre braços. Compta amb una rica decoració.

El panteó d’Arnau Presas, obra de Venanci Vallmitjana, data de l'any 1907. Representa Déu sobre un núvol, amb Crist mort entre angelets. És de marbre blanquíssim.

El sepulcre de la família Masseguer Campins, obra de Josep Llimona, data l'any 1913. Consta d'un cenotafi de marbre en un extrem del qual hi ha recolzada l'escultura d'una dona asseguda, meditant de cara al mar, amb una expressió serena. És de marbre blanquíssim.

El sepulcre Mundet, obra de Josep Llimona, data de l’any 1901. Consta d’un cenotafi on hi ha una escultura d'una dona asseguda, amb el cap recolzat sobre una mà i amb una expressió de tristesa i meditació. És de marbre blanquíssim.

La capella religiosa és obra de l’arquitecte Elies Rogent i Amat (1821-1897), els plànols de la qual estan dipositats al fons del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Comentaris

GAIA ha dit…
Bona documentació la d'aquest cementiri d'Arenys de Mar. Donen ganes de visitar-lo
Hola,
Molt bé aquest bloc, ha estat una bona descoberta.
Us hem agafat una foto per il·lustrar uns versos de Salvador Espriu en record dels vint-i-cinc anys de la seva mort:
Xiprers de Sinera
Suposem que no us molestarà
Salut i gràcies.
Amics arbres · Arbres amics