Cementiri de Montornès de Segarra (Segarra)


El municipi de Montornès de Segarra, d’una centena d’habitants està situat prop de la vila de Verdú. Hi podem veure les restes d’un castell i l’església parroquial de Sant Joan, adossada al castell.

El cementiri, situat a tocar del poble i en un lloc elevat, és d’època modernista. L’origen d’aquest petit recinte el trobem en una sèrie de millores que un fill del poble, Josep Balcells i Cortada, va realitzar. Entre d’altres coses va fer construir, també, unes escoles d’estil modernista i que avui tenen funció de local social. També va promoure una sèrie d’ajuts per tal que els joves es quedessin a Montornès.

Josep Balcells i Cortada va néixer l’any 1840 i de ben jove emigrà a Cuba, on feu fortuna. En retornar a Catalunya, presidí el Sindicat d’Exportadors de vi i va ser conseller de diverses empreses. També va ser diputat i senador.

El cementiri va ser construït l’any 1896. Té forma gairebé quadrada i cada una de les cantonades està presidida per una ampla i alta torre, coberta amb teules de ceràmica vidriada marró i verda. Al voltant dels murs perimetrals, trobem uns quants nínxols, protegits per una coberta de fusta. L’atri del recinte està cobert de plantes. Al fons, visible clarament des de la porta d’entrada, destaca el panteó-capella de la família Balcells, cobert amb ceràmica vidriada d’un color blau molt intens.

Sortosament, quan hi hem anat, aquest recinte estava sent restaurat. Hem pogut observar que l’estat en què estava requeria urgentment aquesta restauració. No hi hem pogut entrar però ens agradaria tornar-hi per veure’n tota l’esplendor i singularitat, un cop acabats els arranjaments.

Comentaris