Cementiri del camp d’internament de Le Vernet (Ariège, França)


Agost de 2009

Le Vernet és un petit poble situat entre Foix i Pamiers, travessat per la carretera N20 d’Andorra a Tolousse.

Al camp d’internament de Le Vernet, construït l’any 1918 per recloure presoners de la Primera Guerra Mundial, hi van estar internats, també, molts republicans espanyols en acabar la Guerra Civil i elements considerats“perillosos” pel règim nazi en el decurs de la Segona Guerra Mundial.

Com ha passat en molts d’altres casos, els edificis i barracons del camp van ser demolits, l’any 1970, però l’Amicale des Anciens Internés politiques et résistants du Camp du Vernet d’Ariège (http://www.campduvernet.eu/) l’any 1992 en va voler recuperar la memòria i va aixecar un monòlit recordatori i va arranjar el cementiri, situat entre les poblacions de Le Vernet i Saverdun.

Vam arribar a Le Vernet un dissabte d’agost a al migdia. L’ajuntament estava tancat però hi tenien publicat un telèfon de contacte per visitar el museu del camp. No vam creure convenient trucar. Vam tenir la sort i l’honor de poder parlar, per casualitat, amb un avi que ens va explicar el seu origen català i la seva emigració a França durant la guerra. A ell i a la seva filla els volem agrair les acurades indicacions i explicacions que ens van donar sobre el camp i la situació del cementiri. Entre d’altres coses, ens van explicar que el museu del camp conserva un llistat dels presoners, plànols i una maqueta del recinte.

El cementiri està format per dues zones diferenciades: a mà esquerra, després d’uns parterres de gespa i flors, una zona empedrada conté cinquanta-vuit monòlits de fusta amb les cinquanta-vuit nacionalitats diferents de presoners que passaren pel camp, entre els quals n’hi havia de xinesos, d’indis i d’indrets molt llunyans. La zona central, presidida per un monòlit commemoratiu i plaques de record, entre les quals hi hem vist una dipositada per un presoner supervivent d’Auschwitz, està plena de sepultures de forma rectangular plenes de pedrís. Les làpides, també rectangulars, contenen un placa negra on hi ha gravats, en lletres daurades, el nom, la data de la mort i la nacionalitat.

El monòlit central conté la inscripció següent:

A la mémoire des combattants antifascites connus et inconnus morts pour la liberté des peuples

A la petita estació de tren de Le Vernet, a tocar de la carretera, s’hi conserva un dels vagons amb el qual es va fer el conegut i trist transport de presoners anomenat “Tren Fantasma”. Una de les plaques commemoratives de l’estació recorda aquest viatge amb destinació als camps de Dachau i Mauthausen.

Podeu trobar un informació molt complerta sobre aquest camp a la web Callejón del Pau
http://www.callejondelpau.es/HISTORIA/holocausto/CAMPOS%20DE%20CONCENTRACION/Vernet.pdf

Comentaris

Ksawery ha dit…
Aunque estos cementerios no son "artísticamente" bonitos, siempre nos recuerdan un trozo de historia que no hay que olvidar. No para avergonzar o guardar rencores, sinó para que no se vuelvan a repetir.

¡Buen trabajo chicos!

P.D.: Por cierto me ha resultado curiosa la proximidad de la máquina de regar en la penúltima foto.
Miss Trudy ha dit…
Muy interesante desde un punto de vista historico.
En este cementerio está enterrado una parte, porque la optra sus restos fueron echados en la marca cantábrico , del Hermano masón, y valiente republicano que facilitó la fuga de Tren Fantasma que recorría Francia, JOSE ARTIME.
Muchas gracias por aportarme este recuerdo Victor Guerra