Torre dels Escipions (Tarragonès)


Dibuix de Van de Wijngaerde, artista flamenc del segle XVI (imatge de domini públic)

És un dels monuments més coneguts de l’antiguitat romana a la Península Ibèrica. Se l’anomena Torre dels Escipions des del segle XVI, quan començaren els estudis científics sobre aquest monument, perquè les dues estàtues a mitja alçada s’identificaren erròniament amb els dos germans Escipió, però, en realitat, es desconeix a qui pertany; possiblement es tractava de membres de famílies importants de Tarraco. Va ser construït al segle I dC.

És de planta quadrada i, en alçada, presenta tres parts ben diferenciades en forma de torre, és a dir, decreixent de baix a dalt: la part inferior és gairebé quadrada de més de 4 m.; la segona part, més petita que la primera,està presidida per dues estàtues en la mateix posició però oposades que, molt possiblement , representen el déu funerari Atis. Tan les figures com les inscripcions estan en molt mal estat i no permeten la seva interpretació. Segons els estudis realitzats, només es pot distingir el nom de “Cornelius”; la tercera part també conté una inscripció i s’ha deduït, per referents d’altres mausoleus, que finalitzava en forma piramidal. A l’interior de la segona part, hi ha la cel·la funerària on es dipositava l’urna amb les cendres dels difunts i tot els objectes rituals funeraris. Està construïda amb enormes carreus rectangulars i medeix uns 9 metres.

La torre està situada a pocs quilòmetres de Tarragona, a l’antiga Via Augusta. Actualment queda al costat mateix de la carretera N340 (Km. 1169 entre Altafulla i Tarragona), que uneix Barcelona i València. S’hi ha arranjat l’entorn amb papereres, plaques explicatives i il·luminació. Forma part del Patrimoni Mundial de la Unesco.

Comentaris

Miss Trudy ha dit…
Como siempre, bellisimo!!

Me encantaria que publicaran las fotos del cementerio de Guatemala en su blog, si quieren escojan las fotos que mas les gustaron y les escribo algo al respecto. Es un cementerio con mucha historia. Mi email es trudy.mercadal@gmail.com
Ksawery ha dit…
Bona informació. No coneixia aquest dibuix sobre la torre.

Es una pena que resti tan poca cosa d'ella.
Antonio Norbano ha dit…
Un blog magnífico, mi más sincera enhorabuena. También aprovecho para invitaros a visitar Extremadura: aquí también podéis encontrar curiosidades en sus cementerios y algún que otro muy particular, como el cementerio alemán de Yuste.
Saludos,