Cementiri de Sant Domí (Segarra)


2007 i setembre del 2009

Sant Domí o Sendomí és una antiga parròquia, situada a un quilòmetre de Sant Guim de Freixenet, direcció Estaràs. Un petit nucli de cases s’agrupen al voltant de l’església, dedicada a Sant Pere, la qual està documentada des del segle XII. Actualment està agregat a San Guim i té 21 habitants.
El cementiri està situat al costat de la carretera. Manté les característiques típiques de la zona: petit terreny envoltat per un mur alt i fermat per una porta de ferro, que en aquest cas està protegida per una portada amb arc apuntat d’obra. El nínxols estan situats a la paret del fons. En podem distingir dues parts ben diferenciades: la de la dreta, la més antiga, es caracteritza per unes porxades ogivals emblanquinades i nínxols agrupats en columnes de dos pisos; a la de l’esquerra, la més moderna, hi destaquen unes porxades d’arc de mig punt, i els nínxols, que estan en grups de tres, cadascun dels quals correspon habitualment a una família.

Entre les tombes i la porta d’entrada hi ha una petita extensió d’herba amb xiprers, on hi destaca una creu lobulada de pedra. No està cuidat i la porta està tancada amb un cadenat.

Com arribar-hi: preneu l’A-2 direcció Lleida i sortiu a la sortida 532 (Montmaneu, Sant Guim de Freixenet). A la rotonda, prendre la sortida 1 en: en direcció Montmaneu i Sant Guim de Freixenet (carretera B-100). Travessareu aquestes dues poblacions. Des de Sant Guim, preneu la LV-1005 fins a Sant Domí.

Comentaris