Memorial Nacional dels herois del terror de Heydrich (Praga, República Txeca)


Febrer de 2008

El 27 de maig de 1942, un grup de soldats txecoslovacs, format per Jan Kubis, Josef Gabick i cinc paracaigudistes, es refugiaren a la catedral ortodoxa dels Sants Metodi i Ciril de Praga després d’atemptar, per ordre del govern txec exiliat a Londres, contra la vida de Reinhard Heydrich, un dels caps de la cúpula dirigent nazi, responsable del RSHA, de la Policia del Reich, de la SD i de la Gestapo . La repressió per la mort del jerarca nazi va ser brutal i, a més, es va prometre una elevada recompensa a qui aportés dades sobre ells. Aquest fet provocà que fossin traïts per un membre de la resistència.

L’església va ser atacada per vuit-cents homes i foc d’artilleria, però com que els activistes, refugiats aleshores a la cripta, causaven nombroses baixes, els atacants van intentar ofegar-los inundant d’aigua el soterrani des d’una finestra exterior. Diuen que hi van abocar uns 3000 litres d’aigua per hora. Abans de caure presoners, els set resistents van sacrificar-se. Era el dia 18 de juny de 1942. Com a represàlia i absurda ràbia, els nazis els decapitaren tot i que ja estaven morts. Els seus cossos van desaparèixer, però actualment se n’està investigant una possible localització.

Podeu trobar una extensa informació sobre l’episodi a Ràdio Praha http://www.radio.cz/es/articulo/92405 (en castellà)

El cenotafi està format per una placa amb una inscripció en lletres versals daurades on s’hi destaquen els noms dels activistes morts i d’algun dels represaliats, com el bisbe Gorazd o el Dr. Petrek, i dues figures: la de l’esquerra representa un paracaigudista, la de la dreta un religiós amb les mans creuades al davant. Ambdues figures semblen agenollades ja que els cossos finalitzen a l’alçada dels genolls. A sota, tot just quan comença el recobriment de pedra de l’edifici, la finestra, d’uns 60 cm, per la qual es van introduir les mànegues d’aigua i els gasos lacrimògens encara conserva testimonis de l’assalt al seu voltant. Petites ofrenes de flors sempre acompanyen l’indret. A més, el Memorial el conformen la Catedral, la Cripta, on hi ha una exposició permanent d’homenatge, i la Galeria dels Set, on s’hi munten exposicions temporals

Carrer Resslova, 9, prop de les “Torres Dansaires”.

Comentaris

Ksawery ha dit…
Hola nois, sembla que tenim una estranya connexió... nosaltres acabem d'arribar de Praga i vam anar a veure aquest memorial, encara que la cripta i l'esglesia eran tancades.

A veure si uns dies possem ordre a les fotografies dels cementeris de Praga i de l'ossari de Sedlec i escrivim quelcom al respecte.

Salutacions!