Tomba de Ferry Carondelet (Besançon, regió del Franc Comptat)


Agost de 2009

Ferry Carondelet (1473-1528) era fill d’una influent família de Flandes. Va ser confessor de Margarita d’Àustria, legat papal, abat de Montbenoît i gran arxidiaca de Besançon. Va ser mecenes del pintor italià Fra Bartolomeo, que creà l’altar de Besançon.

La tomba està situada a l’interior de la catedral de Saint-Jean-Saint Etienne de Besançon. És obra d’un escultor flamenc, del qual se’n desconeix el nom.

És una tomba exempta, és a dir, no està encastada al mur, malgrat està emmarcada per un arcosoli amb sanefes daurades. L’estàtua del personatge està en posició mig jacent, amb el colze sobre un coixí i la mà aguantant el cap. L’altre braç, estirat al costat del cos, agafa un llibre. Porta riques vestidures i tots els atributs religiosos corresponents al seu rang. Va ser representat com un home corpulent i seriós, gairebé majestàtic. L’arca sobre la que descansa està decorada amb motius animals i vegetals, i amb àngels. Conté una inscripció en llatí que ens parla de Carondelet, que morí amb cinquanta-cinc anys :

D. FEBRICO CARONDELETO [...] D.J. CARONDELETUS ARCH. PANHORMITANUS CANCELLARIUS PERPETUUS FLANDRIAE [...] POSUIT [...] OBIIT ANNO MDXXVIII DIE XXVII IVNII ET AETATIS SUAE ANN LV.

A sota, una figura nua embolcallada únicament amb la mortalla, amb el rostre amagat per l’ombra del propi monument, pot simbolitzar el pas de la vida terrenal a la mort.

Es de marbre. Té una llargada de 187 cm i una alçada de 140 cm. Tota l’escultura descansa sobre una peanya de marbre rosa. La tomba està datada l’any 1543.

Si aneu a Besançon i a aquesta catedral, no deixeu de visitar el fabulós rellotge astronòmic que conté en una de les seves dependències: mesura les marees de gairebé tots els mars i té més de trenta mil peces. Va ser construït al segle XIX.

Comentaris

Sonia ha dit…
Me he dado un paseíto por vuestro blog y me parecen preciosas las fotos, creo que podría enviaros alguna que igual os gusta para poner en el blog.
Realmente me ha gustado el enfoque.
Preciosas!
Miss Trudy ha dit…
QUE BELLEZA! Nunca me canso de ver su blog.
María ha dit…
Me he impactado mucho ese arcoiris. Precioso trabajo. Saludos