Cementiri de Sainte Marie de Campan (Midi-Pyrénées, França)


Agost 2008

Sainte Marie de Campan és un petit poble situat a l’entrada del port del Tourmalet, famós pel Tour de França.

El cementiri, situat al costat mateix de l’església, té forma rectangular i està protegit per un alt mur de pedra. S’adapta al terreny i, per tant, està relativament inclinat. Està format únicament per sepultures a terra, la majoria d’elles bastant modernes; algunes estan protegides per treballades cobertes metàl·liques, com si fossin petites teulades. És un cementiri de pedra i de silenci.

L’església parroquial està dedicada a Nôtre-Dame de l’Assopmtion. Al seu exterior, hi trobem un monument, en forma de menhir, dedicat als veïns del poble morts durant les diferents guerres, a les quals es fa esment a les plaques situades al mur immediatament posterior. A l’interior, també trobem un monument commemoratiu: es tracta d’unes plaques de marbre blanc on hi ha gravats els noms dels veïns morts durant la II Guerra Mundial; està ornat per un fals arc de marbre rosa.

En una petita quadra situada entre l’església i el cementiri hi hem trobat, abandonada, una petita carrossa funerària. Com que acostumem a portar càmera de fotos, vam aprofitar la casualitat de veure aquest humil testimoni d’altres temps.

Comentaris

Galderich ha dit…
Esther i Toni,
Tal com vaig quedar us passo el link a un article que he fet que us pot interessar:
Colección de Epitafios del 1842
També us pot interessar:
Monòlit guerra del fracés
Ksawery ha dit…
M'agradat molt el petit carruatge!

Noto cert to de burla en allò de: "acostumem a portar càmera de fotos". En la meva defensa he de dir que vaig fer fotos amb el mòbil... i que anava a la biblioteca.
jflar ha dit…
Que curioso. Cada cementerio es un mundo. El otro día estuve en el panteón de hombres ilustres, por vuestra sugerencia. En breve os pondre las fotos que hice.