Cementiri de Siurana (Priorat)


Maig de 2009

El poble de Siurana, que pertany al municipi de Cornudella de Montsant, està situat dalt d’una cinglera de roca calcària en un entorn d’una bellesa agresta, tacada pel personal color de la pedra del Priorat. El poble està en procés de despoblament (només té una vintena d’habitants censats) però s’han arreglat algunes cases per estiuejar i està molt ben cuidat.

El cementiri està adossat a l’església romànica del poble, sobre un cingle. És petit i només està format per unes quantes sepultures a terra marcades gairebé totes amb creus de ferro. La porta ens permet veure des de fora les tombes ja que és tancat.


La tradició afirma que el sarcòfag de pedra, amb coberta amb doble vessant que hi ha al costat de la porta de l’església és el de la “Reina Mora”. Està en molt mal estat de conservació i no s’hi observa cap decoració. A un extrem del poble hi trobem el “Salt de la Reina Mora”, indret per on, segons la llegenda, la darrera i poderosa reina musulmana del territori (segle X), AbdelAzia, es va precipitar de forma voluntària per no caure en mans dels cristians quan va veure inevitable la pèrdua del regne. A la roca, segons conten, encara són visibles les marques de la ferradura del seu cavall que, amb els ulls tapats, va voler aturar-se abans d’estimbar-se. Com a totes les llegendes, existeixen nombroses variants de la història. Els cristians, en veure el sacrifici de la reina, van voler donar-li sepultura però van haver de situar la tomba fora de l’església perquè era musulmana.

Comentaris

Lilith ha dit…
¡Quins bons records! Siurana em recorda a les vacances. Nosaltres hi vam ser al juliol (aleshores tot just començàvem a perseguir-nos els uns als altres) i ens va agradar molt, tant el petit cementiri com el poble en si mateix.
¡A veure si fem també nosaltres l'entrada!
Ksawery ha dit…
Ja veig que també el vau trobar tancat. Tenim les mateixes fotos desde els mateixos angles.

Te raó la Lilith, haurem de fer nosaltres l'entrada del poble.
Esther i Toni ha dit…
Caram quina coordinació!!! Realment el paisatge, la història i el poble es mereixen una entrada més àmplia al vostre blog. L'esperem. Nosaltres, com sempre, ens centrem en el nostre tema, tot i que també vam admirar i fotografiar la bellesa del lloc.
JFLAR ha dit…
Que suerte poder ver tantas cosas. Realmente aportáis el conocimiento y la fotografías de lugares que no sabía ni que existían
GAIA ha dit…
Doncs, a part del cementiri sembla un poblet encantador.
cgt ha dit…
Molt interessant!

El tema dels cementeris és quasi inesgotable.

A mi em van impressionar molt els cementiris de la Bretanya!

Salutacions

Carlos Garrido
Laulán ha dit…
Precioso este pequeño cementerio, lleno de paz y de historia. Visitarlo debe ser toda experiencia.
A mi me encantaría hacerlo.

Saludos
Landahlauts ha dit…
Precioso lugar y preciosa historia. Y pensar que yo lo único que conozco del Priorat son los vinos...

Salutacions!
Mar-Giverny ha dit…
Sol passar....que estiguin tancats, er`tambe passa que en alguns guardan la clau per a dins:-). Mágradat molt el reportage, no hi estat mai. Gracies:-)