Tomba del rector de Vallfogona


Setembre de 2009

Vallfogona de Riucorb és un petit municipi, d’uns cent trenta habitants, situat a la comarca de la Conca de Barberà. Té una zona d’aigües termals, separada un quants centenars de metres del poble, que emanen del riu Corb i que són aprofitades per un parell de balnearis i casetes d’estiueig.

Vallfogona és coneguda, també, per ser la vila on exercir Francesc Vicent Garcia i Torres (1582-1623), el rector de Vallfogona, sacerdot i poeta de diversos gèneres influenciats per l’època barroca en què va viure: poemes de to burlesc, sàtires i comèdies. Sembla que conegué personalment personatges com Lope de Vega i el bandoler Rocaguinarda, a qui va dedicar un sonet.

A la façana de l’església parroquial de Santa Maria, d’origen romànic, es situà l’any 1811 la fossa que conté les restes dels preveres i rectors de la població, entre les quals hi ha les del famós rector de Vallfogona. El punt està marcat per una llosa, una creu de ferro forjat d’estil modern i una placa que fa esment del famós rector.

Dins de l’església hi trobem també un vas sepulcral, bastant ben conservat, on hi destaca l'escut de Vallfogona. L’agost de 2009 va ser inaugurat un espai a dins l’església on trobar informació sobre el rector. Sota la pica baptismal hi ha la tomba de l’escolanet, un jove que va col·laborar amb el famós rector i que morí als dotze anys.

A qualsevol carrer o plaça del poble hi podreu trobar plaques de rajoles que reprodueixen poemes del rector.

Comentaris

Galderich ha dit…
Fantàstiques làpides en honor del Rector de Vallfogona. Mai m'hagués pensat que tindria aquestes làpides en record dels preveres, rectors i escolanets... entre ells el nostre gran poeta.
Gràcies una vegada més.
Landahlauts ha dit…
El monaguillo enterrado allí, qué curioso. Y qué triste (por la edad, digo).

Saludos.
Ksawery ha dit…
Curiosa cruz para un evento que pasó hace tanto tiempo.

Como siempre descubriéndonos pequeñas-grandes cosas.
Mar-Giverny ha dit…
Molt interesant. Gràcies una vegada mes per compartí:-)
Mar-Giverny ha dit…
Ah! la foto de la toma de Mozart, la de les flors vermellas no es meva i está feta abans del any 2005.
Salu!
JFLAR ha dit…
Interesante. ¿Hicisteis mas fotos?
Esther i Toni ha dit…
Els vostres comentaris ens donan anims.Gracias a tots.
Li volem dedicar aquesta entrada a Lola.
Vallfogona es un petit poble amb molt d'encant,amb recons màgics(templers),una font antiga i balnearis antics i nous...per passejar,fer moltes fotos i menjar bè a Fonda Favara.
Tornar a la Vall del Corb, a les terres tranqui-les de la Catalunya interior, és un plaer a tothora.

Certament la caiguda de les fulles, atorga a aquests dies un plus de de festa, d’espectacle ‘natural’ per dir-ho així.