Tomba de Juan de Cervantes Bocanegra amb uns altres ulls (Catedral de Sevilla, Sevilla)


El nostre amic blogaire Landahlauts va visitar Sevilla i ens ha enviat un magnífic testimoni d’art funerari: la tomba de Juan de Cervantes Bocanegra, situada a la Capella de San Hermenegildo de la Catedral de Sevilla.

Juan de Cervantes y Bocanegra (1382-1453) fou bisbe i cardenal de Sant Pere ad Vincoli (Roma), d’Òstia i de Velletri. Era fill de Gonzalo Gómez de Cervantes i Beatriz Bocanegra , filla de l’Almirall Major de Castella. És avantpassat de l’escriptor Miguel de Cervantes.

El magnífic sepulcre exempt (1458), d’estil gòtic, és obra de Lorenzo Mercadante de Bretanya. Està realitzat en alabastre blanc. A la part davantera hi destaca, repetit dues vegades, l’escut d’armes del cardenal, sostingut per dos àngels. Sobre l’urna funerària, coberta per un mantell ricament treballat, observem l’estàtua jacent, d’un gran realisme. Sembla ser que l’artista va copiar del natural el rigor mortis del personatge. El fet que el personatge descansi el cap sobre tres coixins és símbol de la seva elevada categoria social. Sota els peus, hi destaca una cérvola, símbol cristià del que prega cap a Déu. El sepulcre està suportat per peus en forma de lleons.

Visiteu les seves fotografies dels Cementiris de Casabermeja,Granada,Montmartre i Pere Lachaise a "es molt interesant"i el blog La Alboraida del nostre amic de Granada, Landahlauts.

Comentaris

Galderich ha dit…
Sempre m'ha fascinat aquest realisme de l'escultura hispanoflamenca i aquest n'és un bon exemple. Venen ganes de veure més detalls...
Ksawery ha dit…
El que més m'agrada d'aquest tipus de tombes són les simbologies, com això dels coixins i del cervol.

Encara que he cercat, no he trobat més que diccionaris simbòlogics, però genèrics al respecte.
Anònim ha dit…
Me encanta esta tumba, los detalles de estilo gótico evocan que debió ser alguien muy importante,y el apellido es de corsario, quizás de algun antepasado suyo.
Landahlauts ha dit…
La verdad es que el apellido suena más a corsario que a ilustre obispo... a pesar de los "tres cojines". :)

Me alegra ver esta foto en tu blog, es un placer para mi.

Un saludo desde Andalucía.