Els anglesos V: cementiri d'Elvàs (Portugal), amb uns altres ulls


Cinquè lliurament del calendari dels anglesos. El text i les fotografies d'aquesta entrada són propietat de Jordi Valls.

El dia 16 de maig de 1811 va tenir lloc a La Albuera, petit poble a 24 km. de Badajoz, una de les batalles més sagnants de la Guerra del Francès (Guerra de la Independència per a Espanya, Guerra Peninsular per a Portugal), en la qual van intervenir tropes portugueses, angleses i espanyoles contra un exèrcit manat pel mariscal Soult que des de Sevilla anava a socòrrer la guarnició francesa assetjada a Badajoz.

Les baixes pels dos costats van ser nombroses i una de les més destacades fou la del general anglès Daniel Hoghton, mort en el mateix camp de batalla i enterrat en aquesta ciutat portuguesa, que en aquell moment era el quarter general del mariscal Wellington.

El cementiri, que només conté cinc sepultures, està situat en el baluart de Sant Joao da Corujeiro, en la part oriental de les muralles molt ben conservades de la ciutat. Posteriorment foren enterrats els tinents coronels Daniel White i James Ward Oliver, morts uns dies més tard per ferides de la mateixa batalla; l’any 1850 el comandant William Nicholas Bull, mort a Monforte; i tretze anys més tard la seva esposa Caroline.

Les cinc sepultures estan envoltades per una petita tanca metàl.lica instal.lada l’any 1904. Posteriorment s’hi han incorporat diverses làpides commemoratives en homenatge als diferents regiments anglesos i espanyols que varen intervenir, tant en la batalla de La Albuera com en el setge de Badajoz, i que deixaren en total més d’11.000 soldats morts. El manteniment del recinte està a càrrec d’una Associació d’Amics del Cementiri.

Comentaris

Bea ha dit…
Me gusta vuestro blog, es el primero que conozco sobre cementerios. Me alegro que encontrarais el mio, gracias por vuestro comentario. La pena es que no se catalán. Pero miraré las fotos y leeré por encima. Algo siempre entenderé.
Besos.
Mar-Giverny ha dit…
Muchas gracias amigos por el post.
Petons!