Cementiri comunal de Bar-Le-Duc (regió de Lorena, França)


Estiu de 2009

Bar-le-Duc és una població, de més de 16.000 habitants, situada al departament francès del Mosa, regió de Lorena.

El cementiri comunal de Bar-Le-Duc s’instal·là en la situació actual després de 1850. Durant l’Edat Mitjana, el cementiri estava situat, òbviament, al costat de l’església parroquial de Nôtre-Dame, i únicament tenien privilegis per ser enterrats fora d’aquest recinte les comunitats religioses i la familia ducal. L’any 1649 es construí una capella per recollir les restes amb la finalitat d’aconseguir més espai al cementiri i evitar epidèmies. Aquest cementiri fou clausurat, per motius higiènics l’any 1813 i traslladat a l’Est de la població, en un lloc anomenat “Les Chènevières” (trad. Camp de cànem, cast. Cañaveral). L’any 1857, la vídua del Mariscal Oudinot va fer situar el sepulcre familiar en aquest nou recinte, del qual ja us en vam parlar fa uns mesos. Està situat al Chemin de Popey (carretera N1135), en un extrem de la població.


El cementiri té dues zones diferenciades: la civil, amb unes 9900 tombes repartides en cinc hectàrees; i la militar, on s’hi enterraren, des de principis de 1915, més de cinc mil morts dels sis hospitals militars de la ciutat durant la I Guerra Mundial. Ambdós són de planta irregular, lleugerament allargassada i estan protegits per un mur d’alçada mitjana.
Entrada pincipal del cementiri

La zona civil, que està dividida en 23 sectors irregulars, formada exclusivament per tombes i panteons, la majoria d’ells en forma de capelles. No hi ha nínxols. Està parcialment enjardinat. La primera sensació que es té quan s’hi entra, a través d’uns pilars coronats per rellotges de sorra alats, és la barreja de tombes modernes i tombes antigues, amb la pedra ja vella i coberta d’una capa de líquens.
Tomba més antiga del cementiri (1820)
La tomba més antiga del cementiri data de 1820. Té forma d’estela cruciforme i ha estat arranjada recentment. Hi consta la inscripció següent:

Ci-Gît
Monsieur Dominique
Villeroy decède
Le 2 Septembre
1820 dans la
66 Année de So[…]

(traducció: Aquí reposa el senyor Dominique Villeroy, mort el 2 de setembre de 1820 al 66 any del [seu naixement]).

Hi ha però personatges enterrats que moriren anteriorment a 1820, com la tomba de Vayeur Gossin i de Pierre François Gossin, guillotinat l’any 1794.

Monument commemoratiu morts 1870-1871

Per tot el recinte trobem tombes de militars morts durant els diferents conflictes que hi ha hagut per la zona. Destacarem el monument commemoratiu dels veïns asssasinats de la zona del Mosa i dels soldats francesos morts a les ambulàncies i als hospitals de Bar-Le-Duc durant la Guerra Franco-Prusiana (1870-1871). Aquest monument fou erigit gràcies al Comité d’Ajuda als Soldats Francesos. Està format per un enorme lleó, símbol de la valentia i la força, amb una de les potes davanteres sobre una àncora i una bandera esculpida en pedra a la part posterior. La peanya de la figura està formada per blocs de pedra que imiten uns grans rocs, on hi consta la inscripció següent:

Aux Enfants de la Meuse
Morts pour la patrie
Aux Soldats Français
Decedés dans les ambulances de Bar-Le-Duc
1870-1871
(traducció: als veïns de la Mosa morts per la pàtria, als soldats francesos morts a les ambulàncies de Bar-Le-Duc, 1870-1871).

Noms gravats al monument commemoratiu

A banda i banda s’hi han situat dos blocs petris amb els noms dels morts esculpits. També assenyalarem l’estructura metàl·lica circular que sobresurt per radera el lleó: possiblement està destinada a emparrar-hi flors o plantes enfiladisses. En una altra zona del cementiri hi destacarem un panteó-capella on s’hi van reagrupar els militars exhumats de diferents tombes del cementiri militar de la població.
Ossari soldats

Finalment, al costat del mur perimetral que mena a la rue de la Piscine, on hi ha una altra entrada del cementiri, hi veurem un tancat amb els noms d’altres soldats morts a l’hospici de Bar-Le-Duc durant la guerra de 1870 i 1871. Aquest tipus de tomba va ser erigida segons un model de fossa i marcada amb la placa Tombes militaires - Loi du 4 avril 1873. Aquesta llei es referia a la conservació de les tombes dels soldats morts durant la guerra de 1870-1871, per la qual l’Estat francès comprà petites parcel·les als cementiris municipals i establiria les característiques d’aquests enterraments.


Recinte militar i detall (1870-1871)

Bar-Le-Duc també té un antic cementiri jueu, creat l’any 1832. No el vam visitar però està a la rue du Cimetiére Israélite, prop del cementiri comunal.

L’horari d’obertura de l’1 de març al 30 de setembre és de 7:00 a 20:00 h i de l’1 octubre al 28 de febrer de 7:30 h a 18: 00h. Tot just a l’entrada hi trobareu un plànol amb les 43 tombes més representatives des del punt de vista històric i artístic.

Vista general
Per acabar, us comentarem que s’hi han fet visites guiades en motiu de la publicació del fullet “Laissez-vous conter les cimetières de Bar-le-Duc”.

Comentaris

JFL ha dit…
Me parece un lugar fascinante del que no tenía no idea. Parece por lo que contáis y las fotos, que se trata de un lugar grande, con lo cual hay mucho para ver.
Una vez mas me muero de envidia por vuestros viajes.
Un abrazo
Ksawery ha dit…
Hay un par de sepulturas curiosas, como la que hay tras el osario de los soldados. Lástima no haber visto alguna de estas en nuestro periplo por tierras francesas.

¡Un trabajo perfecto, como siempre!
Unknown ha dit…
Arribo des del blog del Leblansky... m'he passejat una mica pel vostre blog i veig que teniu moltes entrades interessants.
Tornaré per llegir-vos mñes atentament.
Salut!