La tomba de l'actor i artista Yul Brynner

Yul Brynner Anna and the King television 1972
By CBS Television (eBay item front back) [Public domain], via Wikimedia Commons
Yul Brynner (1920-1985) va ser conegut bàsicament com actor, ja que va ser intèrpret de pel·lícules clàssiques com “Els deu manaments”, “El rei i jo” o “Els set magnífics” però també va ser un gran fotògraf, músic i cantant. Es va criar a París, on va rebre una acurada educació i on va començar la seva carrera artística, primer com a músic i cantant, després com a acròbata i actor. Va seguir estudis teatrals als EEUU, lloc on va portar a terme gairebé tota la seva carrera cinematogràfica i teatral. Va morir a Nova York l'any 1985 i va ser incinerat. Per la seva relació amb França, la seva vídua va decidir dipositar les cendres a l'Abbaye Royale de Saint-Michel de Bois-Aubry, a Luzé, un poble proper a Poitiers. Era l'any 1990, cinc anys desprès de la seva mort. Durant aquest període, l'urna va estar a la propietat privada de la família a Calvados. La idea inicial era dipositar-la a Sainte-Geneviève-de-Bois, on hi ha un cementiri rus però no van obtenir-ne cap concessió.

Vistes de l'abadia des del cementiri

Una de les tombes del petit cementiri
L'Abbaye Royale de Saint-Michel de Bois-Aubry  està actualment dins una propietat privada dedicada a l'agricultura i al turisme rural. Les imponents restes de l'abadia, visibles des de lluny, estan sent restaurades poc a poc per una associació de voluntaris. Encara són visibles nombrosos elements romànics i gòtics, i estances com la sagristia o les cuines.

Rètol de l'entrada
A pocs metres de distància, i dins de la propietat, hi ha un petit cementiri, gairebé invisible entre els arbres fruiters i les plantes salvatges. El recinte, encerclat per uns filats, està format per unes poques tombes a terra, totes elles assenyalades amb una estela moderna i adornades amb fanalets. El darrer enterrament va tenir lloc l'any 2005.
Tomba de Yul Brynner
La làpida que assenyala el lloc on estan dipositades les cendres de Brynner medeix entre 50 i 60 cm d'alçada i està adornada amb una creu gravada a la pedra, el nom i les dates de naixement i de mort. Els propietaris tenen cura del recinte i han inclòs la visita al cementiri en el petit fulletó que et donen per fer el passeig per l'abadia.

Vista general del cementiri amb la tomba de l'artista al centre

Comentaris