Il Grande Torino: accidents i tombes col·lectives

Records pels jugadors i tècnics morts a Superga
Fa pocs dies va tenir lloc un accident aeri on van morir gran part de l'equip i directius del club de futbol brasiler del Chapecoense, i també nombrosos periodistes que els acompanyaven. Aquest accident ens va fer recordar el d'Il Grande Torino, a mitjans de 1949, el monument i tomba del qual hem visitat recentment.
Monument a Il Grande Torino a la part posterior de la basílica de Superga
Il Grande Torino era el nom amb que es coneixia l'equip de futbol de Torí, que entre 1943 i 1949 va dominar la lliga italiana i la majoria dels tornejos on participava.. També eren coneguts com a “Els Invencibles” i gaudien d'un enorme prestigi internacional. El 4 de maig de 1949 l'equip del Torí tornava de Portugal on havia anat a jugar un partir amistós. L'avió en que viatjaven 18 jugadors, molts d'ells membres de la selecció nacional italiana, i diverses persones més (directius, tripulació, i tres periodistes) es va estavellar contra un mur a la part posterior de la basílica de Superga, a 669 metres d'alçada i situada a uns 10 km de la ciutat. Sembla clar que la causa de l'accident va ser el mal temps i la boira que hi havia en aquell moment, una boira que no permetia veure-hi més enllà dels 40 metres.
Records dels aficionats
Els jugadors que hi van morir són els següents: Valerio Bacigalupo, Aldo Ballarin, Dino Ballarin, Émile Bongiorni, Eusebio Castigliano, Rubens Fadini, Guglielmo Gabetto, Ruggero Grava, Giuseppe Grezar, Ezio Loik, Virgilio Maroso, Danilo Martelli, Valentino Mazzola, Romeo Menti, Piero Operto, Franco Ossola, Mario Rigamonti, Julius Schubert. Els acompanyaven els tres directius: Arnaldo Agnisetta, Ippolito Civalleri, i Andrea Bonaiuti; dos entrenadors: Egri Erbstein i Leslie Lievesley; i el massatgista Osvaldo Cortina. A l'avió també hi anaven els periodistes Renato Casalbore, Renato Tosatti, i Luigi Cavallero. La tripulació estava formada per Pierluigi Meroni, Celeste D'Inca, Cesare Biancardi, i Antonio Pangrazi. No va sobreviure ningú.
Al lloc de l'accident s'hi va erigir un monument on hi ha gravats els noms dels morts en l'accident i la següent inscripció:

L'Associazione Calcio Torino/ A perenne ricordo/ dei suoi campioni/ -gloria dello sport italiano- di coloro che con essi qui perirono/ per tragica sciagura aerea/ JL 4 maggio 1949.

Il Grande Torino
Al costat mateix s'hi va situar una enorme fotografia de l'equip. Els aficionats i visitants hi deixen records, en forma d'escrits, bufandes dels seus equips, gorres i flors.
Tomba col·lectiva al Cimitero Monumentale de Torino
El dia de l'enterrament, els fèretres van ser cridats i entrats a la Catedral de Torí en l'ordre de l'alineació de l'equip, tal com es feia al terreny de joc. Centenars de milers de torinesos van acompanyar els jugadors, tècnics, tripulació i periodistes fins al Cimitero Monumentale de Torino, on van ser enterrats una part d'ells. La tomba es troba a la Cinquena Ampliació, arcada nº 146. No presenta cap element artístic remarcable. L'espai, incloent els laterals, està ocupat per 16 plaques de marbre blanc amb els noms gravats i una placa molt més gran situada al lateral dret, on s'explica que les restes de Luigi Vigna i de la seva família van ser traslladats a aquesta tomba l'any 1956. El jugador Romeo Menti, per exemple, està enterrat al Cimitero Monumentale dell'Antella (provincia de Florència).
Imatge de l'accident. (Font https://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/4/47/Fiat_G.212_I-ELCE_tragedia_Superga.jpg)

Com a curiositats, explicarem que l'avió va fer escala tècnica a Barcelona, abans d'enlairar-se fins al seu destí. Només tres jugadors no van viatjar en aquest avió, un dels quals era Kubala, que estava en àmits de ser contractat per l'equip i estava en període de prova. Kubala no va arribar mai a ser jugador del Torí.

Un dels records que trobarem al costat del monument de la basílica de Superga


 Per saber-ne més


"Tragedia de Superga." Wikipedia, La enciclopedia libre. 30 nov 2016, 17:49 UTC. 6 dic 2016, 18:34 .

"Tragedia di Superga." Wikipedia, L'enciclopedia libera. 4 dic 2016, 09:31 UTC. 6 dic 2016, 18:42 <//it.wikipedia.org/w/index.php?title=Tragedia_di_Superga&oldid=84612709>.


"Grande Torino." Wikipedia, L'enciclopedia libera. 8 nov 2016, 16:58 UTC. 6 dic 2016, 21:37 <//it.wikipedia.org/w/index.php?title=Grande_Torino&oldid=84199144>.

Comentaris