El cementiri civil d’Almenar (comarca del Segrià)

Almenar des del Cementiri Civil


Almenar és una població,  cap d’un municipi de més de 3.600 habitants, situada a la comarca del Segrià. La seva principal activitat econòmica és l’agricultura i, més concretament, la fruita. El cementiri municipal de la població està situat al límit de la població, tot just a l’inici del tossal del castell.
El cementiri civil a primer terme
Però Almenar té un altre recinte funerari: el cementiri civil. Durant el segle XIX la legislació funerària preveia la construcció de recintes civils al costat del recintes catòlics, amb entrada independent, com podem trobar a Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guíxols o a Alcoi. El cas d’Almenar és excepcional però no únic  Catalunya ja que, en alguns casos, les resistències municipals i religioses davant aquests recintes va provocar que es construïssin alguns cementiris civils en terrenys privats i apartats del cementiri “oficial”.
Entrada del cementiri
El cementiri civil està situat en mig de camps de fruiters, en un trencall del camí vell d’Alfarràs a Almenar. Ens trobem un recinte de planta quadrada amb una lleugera pendent, envoltat de murs perimetrals de diferent alçada, alguns d’ells refets recentment.  La porta d’accés és de mitja alçada i tota de ferro. Està coronada per un arc, també de ferro, on hi ha gravada la inscripció “Cementiri Civil”.
Detall de la porta d'accés
Segons dades d’arxiu, l’ajuntament va construir aquest recinte l’any 1904 a instàncies d’un mestre provinent d’Alcoi, anomenat Alfons Garcia Garcia. Fins a finals de la Guerra Civil, s’hi van enterrar gairebé una quinzena de persones, la meitat de les quals eren nens.

Sembla ser que, a Almenar, hi podria haver hagut un cementiri civil anterior (segle XIX) però no se’n tenen dades i es desconeix la seva ubicació.
 
Vista del recinte
Actualment està abandonat i és difícil distingir-hi les sepultures. L’octubre del 2016 es va arranjar i s’hi va situar un plafó informatiu.

El nostre agraïment al personal del Centre Hospitalari de Manresa i als companys de feina i amics per la seva  preocupació i el seu ajut en uns moments personals difícils. Però volem dedicar aquesta entrada a la Isa, la malaguenya, i a la seva petitona perquè la seva recuperació ha sigut el millor regal que podia portar el 2019 i brindar amb elles per la vida.

Per saber-ne més:

"Cementiri Civil d'Almenar." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 13 jul 2017, 21:24 UTC. 13 jul 2017, 21:24 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Cementiri_Civil_d%27Almenar&oldid=18644878>.

Almenar rehabilita el cementiri civil, construït fa més d'un segle https://www.7accents.cat/noticia/7659/almenar-rehabilita-el-cementiri-civil-construit-fa-mes-dun-segle via @7accents

Comentaris