Cementiri Municipal de Granada (amb uns altres ulls)


Estiu 2007

No hem anat mai al cementiri de Granada. Aquestes fotografies són dels nostres amics Manolo, Anna i Alba, de Monistrol de Montserrat, que han vist, amb un altres ulls, aquest cementiri.

El Cementiri Municipal de Granada està situat a la Devesa del Generalife i forma part del conjunt històric de l’Alhambra (considerat Bé d’Interès Cultural per la Junta d’Andalusia). Està format per les zones següents: Patio de San José, Patio de San Pablo, Patio de San Pedro, Patio Primero, Patio Segundo, Patio Tercero, Jardín de las Cenizas, Patio de la Ermita, Patio de San Julio, Patio de San Miguel, Patio de San Cristóbal, Patio de San Ramon, de San Juan, de San Antonio, de San Francisco, de Santiago, de San Gregorio, de San Jacinto, Patio del Osario.

Després de diversos problemes i epidèmies, es va construir de forma provisional el Cementiri de las Barreras (1805). L’any 1842 es va constituir com el cementiri general de Granada . El projecte destacava :

“El cementerio proyectado, “sin contar con los jardines dedicados para sepulcros de hombres célebres, y las fosas que se hacen en tiempo de epidemias”, puede contener los sepulcros siguientes: En el cementerio nuevo 1908 nichos para adultos, 692 para párvulos, 1200 sepulturas llanas para adultos y 1200 para párvulos. En total 5000 sepulturas que, unidas a las 7000 del patio del antiguo cementerio de las Barreras, suman 12000 sepulturas”.



El cementiri va començar a créixer de forma desordenada: foses de terra (prohibides a finals dels 70 i ja desaparegudes); nínxols de pàrvuls, columbaris; un pati civil ja desaparegut; i diferents recintes religiosos.


Un dels objectius de l’empresa municipal EMUCESA és la preservació del patrimoni històric i cultural d’aquest cementiri. Per aconseguir-ho, ha presentat una ruta turística pel recinte i un llibre sobre el qual ja vam parlar. També s’han construït 160 columbaris al terra del Pati II (en acer i marbre) i en petites edificacions. Cada columbari té capacitat per a 4 urnes. La primera inhumació hi és gratuïta. Aquesta zona és l’anomenada Jardín de las Cenizas.


També s’ha creat el Bosque de las Cenizas, al Pati de San Cristóbal, on en mig d’un bosc, s’hi poden enterrar unes urnes ecològiques que es dissolen i s’integren a la terra. Hi ha un mural per gravar-hi inscripcions.

Podeu trobar més informació, inclosos un mapa i informació històrica a la pàgina http://www.emucesa.es/

Entre els escultors funeraris més reconeguts amb obres al Cementiri de Granada, destaca José Navas-Parejo Pérez (1883-1953). De les seves obres assenyalarem el mausoleu dels Padres Agustinos; el mausoleu de la família López Martínez; i el de la família Miralles, ambdós en marbre de Carrara.

Veureu més fotografies si cliqueu sobre la icona següent:
Cementiri de Granada

Comentaris