Tomba de Dom Perignon (Hautvillers, regió de la Champagne, França)


Detall de l'altar. Agost de 2009

Dom Perignon (1638-1715) va ser cellerer de L’abadia de Saint Pierre de Hautvillers des de 1668 a 1715. Tradicionalment, se li atribueix la invenció del champagne, la introducció de la botella resistent a la pressió i del tap de suro. Era un gran entès en viticultura, com ho demostren els seus escrits, destruïts l’any 1793, però parcialment reeditats pel seu successor, el germà Pierre, sota el títol de “De la cultura des vignes de Champagne situées à Hautvillers, Cunières, Aÿ, Epernay, Piery et Vinay”. L’any 1673, Dom Perignon va fer construir les caves de Bisconettes per conservar-hi el vi de l’abadia. Va ser un dels primers en practicar la barreja de raïms per aconseguir el vi que desitjava. Va morir cec, però, tot i així, continuà intervenint en la producció de vins i champagnes. La seva fama en vida va ser reconeguda arreu.

La seva tomba està situada a l’entrada del cor de l’església. Es tracta d’un senzill vas sepulcral a terra, cobert amb una làpida de marbre negre i una inscripció en llatí amb lletres blanques versals:

Aquí reposa Dom Petrus Perignon, durant 47 anys cellerer d’aquest monestir, que, després d’haver administrat els bens de la nostra comunitat amb una cura digna d’elogi, ple de virtut i, en primer lloc, d’amor paternal als pobres, morí a l’edat de 77 anys, l’any 1715. Descansi en pau. Amen

Al costat mateix i amb una làpida idèntica, estan dipositades les restes de Dom Jean Royer, darrer abat regular del monestir (1507-1527).

L’abadia de Saint Pierre de Hautvillers, una part de la qual és propietat de la casa comercial Moët et Chandon, va ser fundada l’any 650. L’església conté notables treballs de fusta al cor i retaules barrocs. En entrar, hem tingut la sensació que la capa de pols que cobreix estàtues i retaules era la companya inseparable del silenci de les vinyes i les caves. Hautvillers està enclavat entre bancals de ceps exuberants, el paisatge típic de la Champagne.

Comentaris

Miss Trudy ha dit…
Pense que les gustaria ver esto:
http://www.flickr.com/photos/trudymercadal/sets/72057594107919848/show/
Ksawery ha dit…
En vuestra linea. Siempre con pequeñas pinceladas esquisitas.

Saludos
Unknown ha dit…
Gràcies pel post.
He de dir que he descobert a traves del vostre blog, a Lolalucas de CRÒNIQUES DEL MEU MÓN, molt interessant.

Altre cop gràcies.
Patxi
Lorena Castro ha dit…
Hola!

Sóc Lorena del blog www.lcastro.es he visitat el vostre blog i m'ha agradat molt i he vist que sou de Collbató jo de Barcelona, per cert no he trobat cap post sobre el cementiri de Montjuic... así que so voleu jo us acompanyo un dia.

Salutacions!!!
Esther i Toni ha dit…
Gràcies a tots pels comentaris: continuarà......

Hola, Lorena, gràcies per la invitació a Montjuic. De fet, hi hem anat vàries vegades però és tan inmens que requereix molts més dies de visita. Així que.. ja quedarem. A vegades és més difícil escriure entrades al blog dels indrets més coneguts, fotografiats i estudiats, com el de Montjuic o el de Poblenou, que no dels petits cementiris oblidats.
Landahlauts ha dit…
"Santos Lugares" realmente. Yo quiero peregrinar también allí. Algún día...