Llibre “Els Cementiris de Barcelona: una aproximació”


El llibre “Els Cementiris de Barcelona” és una obra de les fotògrafes Pilar Aymerich i Colita i de l’escriptora Carme Riera. Possiblement és la primera obra que recull tots els cementiris de la ciutat de Barcelona i que mostra aquests recintes com a part de la nostra història i del nostre patrimoni.

Després d’una acurada introducció històrica i sociològica general, cada un dels capítols introdueix els sis cementiris de la ciutat amb la seva historia i característiques diferencials. Evidentment, un dels trets importants és la fotografia, personal i artística de Colita i de Pilar Aymerich, la qual va presentar, no fa gaires anys, la magnífica exposició “Cementiris d’Ultramar” al Museu d’Història de Catalunya.

Els cementiris descrits són: Poblenou o de l'Est, Sant Gervasi, Horta (el més petit i menys visitat de Barcelona), Sarrià, Sant Andreu del Palomar (fa poc, tot i ser un dels més visitats i sol•licitats, a punt de ser engolit per la voràgine especulativa i salvat pel moviment veïnal), Sants, Les Corts (és un dels recintes més visitats i sol•licitats), Montjuïc o del Sud-oest, i el Cementiri del Nord. Tots ells són ja o seran ben aviat cementiris històrics, únics. Són cementiris municipals.

Els cementiris de Barcelona: (una aproximació)
Autors: Carme Riera, Pilar Aymerich
Editor: Edhasa
Any de publicació: 1981
Edició: 1ª, 1ª Reimpressió
Pàgines: 271
País: España
Idioma: Català
ISBN: 84-350-0314-0

A Barcelona, però, encara existeix un cementiri parroquial, és a dir, que depèn de l’església i, per tant, privat. Està situat al barri d’Horta-Guinardó, a tocar de Collserola. La parròquia de Sant Genís del Agudells té un origen antic i fou una de les deu parròquies inicials de la ciutat (consagrada l’any 931). És d’origen romànic amb algun vestigi preromànic. Al costat de l’església, hi podem trobar el petit cementiri parroquial, d’origen també molt antic . Encara no l’hem visitat però, de ben segur, que serà interessant. L’Ajuntament de Barcelona té catalogat aquest recinte parroquial com a conjunt historicoartístic.

Comentaris

Ksawery ha dit…
Té bona pinta aquest llibre. A veure si puc aconseguir-lo.

Si aneu a Sant Genís del Agudells enrecordeu-vos de nosaltres.
Lola ha dit…
El llibre pot ésser bo i no ho dubto precisament perquè ho dieu vosaltres, però jo, de moment, em quedo amb els vostres articles.
jflar ha dit…
A ver si algún escritor se anima a hacer lo mismo con los de Madrid. Me voy apuntando notas de vuestro blog para cuando viaje a Cataluña visitar algo de lo que comentáis.
Ksawery ha dit…
He pogut fer un cop d'ull a aquest llibre y la veritat es que m'agradat. A veure si puc llegir-lo poc a poc.
Moltes gràcies per la recomanació.
Unknown ha dit…
impresaionante el trabajo el que estáis haciendo. enhorabuena.
espero no molestar si os dejo un vídeo de un cementerio en new york, en queens. estuve hace muy poco y vengo impactada.
http://www.youtube.com/watch?v=9ZiE2T_nlzk

saludos y enhorabuena de nuevo