Mausoleu de Jean II de Carondelet (Catedral de Bruges, Bèlgica)


El setembre de 2009, us vam parlar sobre el mausoleu de Ferry Carondelet, situat a la Catedral de Saint-Jean-Saint-Etienne de Besançon (França), entrada que haurem de "revisitar" properament perquè en tenim noves dades. Avui us mostrarem el mausoleu del seu germà, Jean, situat a la Catedral de Sant Salvador de Bruges (Bèlgica).

Retrat de Jean Carondelet, obra de Jeahn Gossaert (anomentat Mabuse), 
actualment al Museu del Louvre (Paris).  Font

Jean Carondelet va néixer a la ciutat francesa de Dôle l'any 1469 en el sí d'una família de llarg i important llinatge. Va morir el 7 de febrer de 1544 a la ciutat flamenca de Mechelen (cat. Malines). Era fill de Jean I Carondelet, canceller de la Bourgogne i de Margueritte de Chassey.

La inscripció del seu mausoleu ens relata uns quants detalls de la seva vida:

Reverendiss: Dom Joannes Carondelet. Archiepiscopus Panormitanus, Primas Siciliae. Praepositus S. Donatiani Brugen. Perpetuus Flandriae Cancellarius S. Decanus Metropolitane Bisuntina Abbas Commendatarius B. Mariae Montis Benedicti Pra S. Walburgis Furnen,Ac S. Piati Sicliniensis Caroli Quinti Rom. Imp. Semp. Aug. Secretarius Aliorumque Conciliorum in Belgica Praeses Primarius. Humanae Fragilitatis Memor Ipse Sibi Posuit. Obit VII Februarii Anno A Christo Nato MDXLIV. Aetatis LXXV

Traducció:
Reverendíssim Dom Joan Carondelet, arquebisbe de Palerm, primat [cast. primado] de Sicília, paborde [cast. archicofrade] de Sant Donacià de Bruges, canceller [cast. canciller] perpetuu de Flandes, degà de [l'arxidiòcesi] de Besançon, abat comendatari [cast. abad comendatario] de Montbenoît, paborde de Santa Walpurpurgis de Furnes [en flamenc Veurne], i de Sant Piat de Seclin, conseller de Carles V emperador romà sempre august i va presidir els consells d'estat a Bèlgica. En record de la fragilitat humana s'ha erigit [aquest monument].Va morir el 7 de febrer de l'any de Crist 1544, a l'edat de 75 anys.(Traducció Esther Celma)
En relació al primer càrrec, el d'arquebisbe de la ciutat italiana de Palerm, és interessant remarcar que Carondelet no va visitar mai aquesta ciutat però se n'ocupà a distància i enviava objectes litúrgics i ornaments, en els quals tenia molta cura d'estampari els escuts familiars. Per exemple, el retaule de la Verge al mig dels àngels de l'artista Jeahn Gossuert, anomenat Mabuse. El càrrec de primat, en aquest cas de la illa de Sicília, significava de facto que tenia autoritat sobre totes les diòcesis d'aquesta illa. El càrrec de paborde l'exercia a Veurne i a la Catedral de Sant Donacià o Sint-Donaaskathedraal, que era la catedral catòlica de la ciutat de Bruges, actualment desapereguda i on va ser enterrat en un primer moment. Com a canceller, exercia de garant de les actes eclesiàstiques de Flandes. La importància política i social del personatge es pot observar amb els càrrecs que va exercir prop del rei, en especial va ser conseller de Carles V i president del consell privat reial. A més, mantingué mecenatge i amistat amb Erasme de Rotterdam.
Aquarel·la de Jean Jacques Gailliard (1835)
L'obra original, de la qual us en mostrem una recreació en aquarel·la del segle XIX, provablement estava formada per un arcosoli en forma d'arc de triomf, coronat per la figura de Crist i dues figures orants a banda i banda de l'escena que conté el timpà. Estava decorat amb nombrosos escuts heràldics i columnes d'orde corinti. Va ser realitzada per Michiel Scherrier l'any 1549, un escultor flamenc poc conegut, que molt provablement segons algunes fonts i per la simil·litud d'estil, també va fer la tomba del seu germà Ferry, enterrat a la Catedral de Besançon. Originàriament va estar situada a la catedral de Sant Donacià, on també estava enterrat el seu germà Claude, fins l'any 1799. Va ser destruïda durant la Revolució Francesa i només se n'ha conservat l'estàtua jacent i el vas, que van ser traslladats a la Catedral de Sant Salvador de Bruges, lloc on avui la podem veure.

El mausoleu que avui podem observar amida 1,90 m d'amplada per 1,60 m d'alçada i està format per l'estàtua jacent de Carondelet en alabastre rosa i el vas funerari de marbre negre. Originàriament els ornaments, les representacions de perles i joies i els brodats estaven pintats i daurats.
Vista del mausoleu
Detall del treball de l'alabastre al coixí
Carondelet vesteix casulla (cast. casulla), alba (cast. alba) i mitra. La riquesa dels detalls a les vestidures i al coixí és magnífica. La figura, que està mig incorporada, recolza el cap sobre la mà dreta i sobre un coixí. La posició en què es troba és considerada una variant d'estàtua jacent ja que la majoria del cos està estirat i el cap continua reposant sobre el coixí, en contraposició a les figures recolzades (cast. acodadas), que eleven la part superior del tors a partir de la cintura (observeu la diferència, per exemple, amb la posició de les figures a la tomba de Bernat de Vilamarí a Montserrat, del Doncel de Sigüenza o de Ramon Folch de Cardona a Bellpuig). Aquesta posició gairebé jacent, i també la posició recolzada, no era tan habitual com la posició jacent total o l'orant, perquè s'interpretava que era més terrenal i que no reflectia devoció. Sembla que provenia d'Itàlia i que es va extendre sobretot per la zona de Galícia.
Detall de la imitació del treball del cuir a les portades del llibre


Amb la mà esquerra subjecta un llibre tancat. L'escultor va situar el personatge en aquesta posició volgudament amb la finalitat que la seva magnificència fós observada. Tot i estar ajaçat, manté els ulls oberts, detall que significa que va voler ser representat viu, en actitud contemplativa.
Bruges potser és la ciutat més visitada de Bèlgica pels seus canals i per la seva rica història. Perdeu-vos-hi passejant al capvespre, quan els grups de turistes ja gairebé han desaparegut i gaudiu dels colors i de la llum.

Comentaris

dapazzi ha dit…
ja feia temps que no pasaveu per ací-
Landahlauts ha dit…
Qué cantidad de detalles. Y qué curioso lo de que no esté tumbado, sino recostado así. Yo que, tengo que reconocer, no tengo vistos muchos mausoleos de este tipo, no lo había visto jamás.

Saludos.
Unknown ha dit…
Curioso final. En vez de estar de forma yacente, que es lo habitual,de lateral y como una manera de perpetuarse, como si en breve se fuera a levantar a estirar las piernas. Nunca había visto algo igual.
Buenas fotos¡¡
Calamidad ha dit…
Jo, qué bonito y ¡eso que falta más de la mitad del mausoleo, guau! Muchos detalles (hay que imaginárselo con colorinchis, además) y muy bien construido.

A tenor de su postura, cuando indagué sobre el arcosolio del Doncel de Sigüenza, en varios sitios leí que esta postura recostada hace más referencia a los antiguos sarcófagos etruscos (en los cuales los difuntos aparecen recostados y no tumbados y menos orantes). Es curioso, curioso. Salvo el Doncel, no conocía (o no me había percatado) de otra figura funeraria en semejante posición.

Gracias por vuestro artículo. Como siempre, un placer leeros.
Cal.
Esther i Toni ha dit…
Pués sí, parece que esta postura tiene origen en los sepulcros estruscos. En resumen, hay los completamente yacentes, los yacentes como este y los yacentes acodados, como el Doncel, que el chico está representado en una postura relajada pero completamente vivo
Mar-Giverny ha dit…
Desde luego no es una postura que se vea con frecuencia. El trabajo de cincelado es espectacular.
Por cierto, ya tocaba entradita ¿eh?:-)
Petons!
APU Barcelona ha dit…
Hola Amigos.
Curiosa postura parece que se va a caer en cualquier momento...
Un abrazo.
Ksawery ha dit…
¡Excelente entrada! Me ha gustado mucho la documentación de la misma, sobretodo la acuarela de la sepultura original y la relación, nada fácil de ver, con el hermano.

Cuando la vimos, allí en medio del pasillo de la girola no pensé que diese para tanto, aunque estuviese tan finamente tallada.

Por cierto, respecto a la posición, vimos algunas más en igual postura en la catedral de San Bavón (Gante), la de los "flashazos"...

Un abrazo.
Esther i Toni ha dit…
Pués es verdad, Javier.. He repasado las fotos de la Catedral de Gante y allí hay, creo, más de 4 yacentes, y de diferentes tipos!!! Tendré que hacer otra entrada sobre el tema...Saludos
Ksawery ha dit…
Eso si llegas a tiempo... ;)