Castells del Sió - De la pedra al núvol II: Cementiri de L'Aranyó (La Segarra)

Bruixa enfeinada que ens rep a l'entrada de L'Aranyó
Continuem amb el el nostre relat sobre la Trobada de Bloggers i Periodistes especialitzats en turisme: Castell del Sió a la Segarra. Després de la benvinguda que ens van dispensar el Consell Comarcal de La Segarra i Camins de Sikarra al castell de Concabella, vam visionar un audiovisual concebut com un passeig per la vida que envoltava les activitats d'una castell segarrenc: els divertiments, els àpats, la guerra, el treball i les relacions socials entre els segles XIII i XV. En acabat, ens traslladem a la planta superior del castell per visitar el centre d'interpretació que permet, a un cop de vista, fer-se una idea del gran patrimoni històric i cultural que representen els Castells del Sió: més de 100 construccions per defensar una terra de frontera. Després d'alguna lectura, sortim a la terrassa per tenir una panoràmica de 360º.
Vista lateral del Castell de L'Aranyó
A mig matí ens dirigim a la població de L'Aranyó, que també pertany al municipi dels Plans de Sió. Hi estan censats una desena d'habitants, tot i així, el nucli i les cases es veuen força arreglats. El castell de L'Aranyó, del segle XII, va ser molt modificat a finals del segle XVI. En aquest castell, avui en mans privades, hi va néixer l'escriptor Manuel de Pedrolo (1918-1990), autor d'una de les obres més conegudes de la literatura catalana: El Mecanoscrit del Segon Origen. Pedrolo va ser enterrat al cementiri de Montjuïc de Barcelona.

Vista del Cementiri de L'Aranyó
El cementiri de L'Aranyó està situat a la part baixa del poble, just en un trencall a mà dreta de la carretera, des d'on és fàcilment visible. És de planta rectangular i envoltat d'alts murs de pedra. El vam visitar l'abril de 2011 i el vam trobar tancat però la porta de ferro, on hi ha la data de 1931, permet veure l'interior sense problemes. Hi trobem mitja dotzena de xiprers i diversos nínxols sense massa interès.
Vista de la porta d'entrada al Cementiri de L'Aranyó
No gaire lluny del poble hi ha un altre element de patrimoni funerari que encara no hem visitat: la necròpolis de les Ames, format per una sèrie de sepultures i columbaris excavats a la roca, possiblement d'època medieval.

La comarca de La Segarra està plena de contrastos: davant per davant del Castell de L'Aranyó, podem veure, imponent, el Castell de Montcortès de Segarra.
El Castell de Montcortès de Segarra vist des de L'Aranyó (primavera de 2011)
Seguim la ruta dels Castells del Sió fent cap al castell de les Pallargues, i ens sorprèn només arribar perquè a la seva façana hi ha l'arc ogival exterior més gran de l'arquitectura civil de Catalunya. Aquest castell està habitat i la mestressa, la Teresa, ens explica la seva història i ens mostra cada un dels racons: la cuina, la bodega, la capella la masmorra, ...

Marxem a dinar al poble de Florejacs. Continuarà......

Per més informació de la trobada:

http://www.lasegarra.org/Trobada-Bloggers-Castells-del-Sió-509.html

Comentaris