Castells del Sió- De la pedra al núvol I: Cementiri de Concabella (La Segarra)

Miquel Parramon, conseller comarcal de turisme de La Segarra, ens mostra el cartell de la trobada de bloggers. En aquell moment ens estàvem coneixent fent un cafè i tastant una deliciosa coca segarrenca de crema (Castell de Concabella)
Durant els dos darrers dos dies de novembre, un grup de bloggers hem participat en una ruta per diferents indrets de la comarca de La Segarra, un territori amb un patrimoni històric i paisatgístic importantíssim però malauradament desconegut. De la mà d'en Miquel i la Maria Josep, del Consell Comarcal de La Segarra i d'en Jaume, de Camins de Sikarra, la iniciativa, pública i privada a la vegada, unia patrimoni i literatura, amb la lectura de textos d'autors segarrencs o d'escriptors que han trobat la inspiració en els colors, la suavitat del terreny i el silenci d'aquesta comarca. La tardor ens ha acompanyat per un paisatge suau, presidit pel verd dels camps i el gris de les parets de pedra seca, ideal pel senderisme, les rutes en BTT o el turisme rural.
Detall d'una porta de Concabella, mostra del ric paisatge segarrenc
Aquesta trobada, centrada en els Castells del Sió, el gran eix turístic que vertebra la visita a la comarca, ens ha animat a preparar una petita mostra sobre el patrimoni funerari de La Segarra que anirem publicant properament.
Maria Josep Jové, de l'Àrea de Turisme i Cultura del Consell Comarcal de La Segarra, ens llegeix un text de la periodista segarrenca Anna Punsola.
Els cementiris de La Segarra són els reflex del territori: llevat del Cementiri de Cervera, que és capital de la comarca, i el de Guissona, ens trobarem recintes funeraris senzills i petits a tocar dels pobles. Al blog us hem parlat anteriorment d'alguns d'ells: el cementiri de Sanaüja, amb una important mostra d'esteles discoïdals (avui en procés de museïtzació), el cementiri modernista de Montornès de Segarra, el cementiri de Fontanet, el de Torà, el cementiri vell de Lloberola amb els sepulcres medievals de la família Sacicera, i el de Sant Domí. La Segarra conté, a més, nombrosos testimonis de patrimoni funerari lligat a la Guerra Civil.

Cementiri de Concabella
Com que vam iniciar la trobada per Concabella, avui us parlarem del seu cementiri. Concabella és un poble del municipi de Plans de Sió, de poc més de cent habitants, presidit pel castell , que ha estat convertit en centre d'interpretació dels Castells del Sió.

El cementiri de Concabella està situat a pocs metres de la població amb un accés bo per un camí sense asfaltar. És de planta rectangular i està format per files de nínxols adossats als murs perimetrals. Es conserven un parell de tombes a terra.
Porta d'entrada al cementiri
Entrem al recinte per un arc de mig punt de pedra on consta, a la clau de l'arc, l'any 1893 gravat i coronada per una petita creu llatina. La porta de ferro, possiblement de factura moderna i oberta, ens indica una data: 1894. Tot i la discrepància en les dates, podem afirmar que a finals del segle XIX va ser quan es va traslladar el cementiri parroquial situat tradicionalment al costat de l'església als afores de la població.
Nínxols a la dreta de l'entrada. La porxada d'arcs ojivals per protegir les sepultures és molt habitual a La Segarra.

Un cop a dins, ens trobem un caminet empedrat i vorejat per xiprers que mena cap a la construcció que avui és magatzem o dipòsit. La resta del recinte no està pavimentat i és de terra. No hi ha mostres escultòriques. Les làpides dels nínxols tenen forma rectangular i han estat parcialment renovades però encara se'n conserven algunes de força antigues. En general, l'estat de conservació és bo.

La ruta dels bloggers va continuar camí cap a L'Aranyó, en parlarem a la propera entrada. 

Per més informació de la trobada:

http://www.lasegarra.org/Trobada-Bloggers-Castells-del-Sió-509.html

Comentaris

Sira Gadea ha dit…
Esto promete... y mucho. Ha debido ser un emocionante encuentro y estoy deseando ver vuestras próximas entradas. Un beso fuerte.