Cementiri militar portuguès de Richebourg l'Avoué (Pas-de-Calais, França)

L'entrada al cementiri
Richebourg és un municipi de la regió francesa de Pas-de-Calais, que actualment té poc més de 2.400 habitants. En aquest municipi existeixen dos cementiris militars singulars : un recinte hindú pertanyent a la Commonwealth i el cementiri militar portuguès de Richebourg l'Avoué, que és l'únic recinte militar íntegrament portuguès a França.
Detall d'unes esteles
Aquest espai està format per 500 esteles, que contenen les restes de 1.831 soldats portuguesos morts durant la I Guerra Mundial. D'aquestes tombes, 238 pertanyen a soldats desconeguts. Molts d'aquests homes van morir durant la batalla de Lys, que va tenir lloc el mes d'abril de 1918 entre forces britàniques, franceses i portugueses contra quatre divisions alemanyes. Però també es van agrupar en aquest recinte soldats portuguesos que havien mort a Tournai (Bèlgica), a Alemanya, i a indrets del nord de França (Boulogne, Brest, Chartres, Etaples, Touret, o Ambleteuse). Les tasques de construcció i agrupament es van realitzar entre 1924 i 1938.
Vista parcial del recinte amb l'Altar de la Pàtria al fons
Les sepultures, de granit portat des de Portugal, estan repartides a banda i banda d'una avinguda enjardinada que porta a un altar central, anomenat "Altar de la Pàtria", que està presidit per un enorme escut de Portugal, adornat per dues sagetes amb el nom d'antigues províncies de Portugal (vigents entre 1936 i 1976). Darrera l'altar i adossades al mur perimetral, hi trobarem nombroses plaques en memòria d'aquest soldats, ja que anualment s'hi tenen lloc cerimònies de record. El recinte també posseeix dos petites construccions que serveixen com a magatzem.
Monument de record

La portalada d'entrada incorpora elements d'estil manuelí i té forma triangular. Al timpà s'hi han situat els cinc escudets o quines que formen l'escut d'armes de Portugal. A banda i banda hi trobarem pinacles cònics imitant xiprers, element que es repetirà a les cantonades davanteres del mur perimetral, que també està decorat amb creus patents equidistants entre sí. El conjunt, decorat amb elements vegetals, culmina amb una creu llatina quàdruple.
Decoració del mur perimetral davanter
La porta d'entrada, de ferro, presenta decoració floral. A la banda dreta de l'entrada s'hi ha situat la Creu de l'Orde de Crist de Portugal, que ha esdevingut emblema del país i de la Força Aèria portuguesa, i que ja era utilitzada als vaixells durant l'època dels descobriments. A la banda esquerra, hi trobem una creu patent, símbol molt utilitzat a la regió geogràfica de Vexin, zona on està situat el cementiri.

El projecte és obra de l'arquitecte Tertuliano Lacerda Marques. L'Arquivo Historico Militar de Portugal ha publicat un portal específic sobre la Primera Guerra Mundial, on s'hi pot consultar on-line no només el projecte original del recinte, sinó també fotografies d'altres espais militars portuguesos de la Gran Guerra, amb imatges coetànies a la finalització del conflicte i imatges actuals. 

Per commemorar el centenari de la finalització de la I Guerra Mundial l'any 2018, la Liga dos Combatentes da Grande Guerra (LCGG) ha sol·licitat a diferents autoritats la substitució de les làpides originàries ja que algunes presenten una erosió evident, sobretot a les inscripcions.

Tomba d'un soldat portuguès desconegut
Abans d'acabar el conflicte mundial (1917) Portugal va legislar per primer cop sobre el tema dels soldats morts i el seu enterrament, seguint l'exemple dels EEUU o de França, que va començar a legislar-ho dos anys abans (1915). Es va crear la Comissão Portuguesa das Sepulturas de Guerra (CPSG), que portaria a terme la identificació, agrupació i sepultura dels soldats. En un primer moment, els cossos van quedar repartits en un total de 258 cementiris (Alemanya 88, Bèlgica 23, Espanya 2, França 141, Holanda 1, i Anglaterra 3). L'Arquivo Historico Militar de Portugal posseeix una relació de cementiris estrangers amb sepultures portugueses de guerra (1937). Cal assenyalar que existeix una zona militar portuguesa al cementiri de Boulogne-sur-Mer amb 44 tombes i un altre recinte al cementiri d'Anvers (Bèlgica), amb 7 tombes. A Portugal existeixen alguns recintes significatius, com el del Cemitério do Alto de São João de Lisboa, dels quals se'n fa càrrec la Liga dos Combatentes da Grande Guerra (LCGG).

Per saber-ne més

Arquivo Historico Militar de Portugal. "Cemitério Militar Português em Richebourg L' Avoué, França - Projecto e ..".

Arquivo Historico Militar de Portugal. "Relação de cemitérios estrangeiros com sepulturas portuguesas de guerra". 1.ª divisão, 35.ª secção, caixa 1401 – Lisboa, 12 de Agosto de 1937, p. 1-7.

Blog Oriente Eterno. "Tumbas Militares Cementerio de San Joao" [consultat 1 de juliol de 2015]

CATROGA, Fernando – O Céu da Memória. Cemitério romântico e culto cívico dos mortos. Coimbra: Minerva, 1999.

CORREIA, Sílvia, "A memória da guerra" in História da Primeira República Portuguesa, coord. Fernando Rosas e Maria Fernanda Rollo, Lisboa, Tinta da China, 2009

CORREIA, Sílvia, Políticas da memória da I Guerra Mundial em Portugal 1918-1933: entre a experiência e o mito, Tese de Doutoramento, Lisboa, FCSH-UNL, 2010, p. 309 (policopiado)


PORTELA, Margarita. "O cemitério militar português de Richebourg l´Avoué", A Guerra de 1914 – 1918.

Vista del cementiri hindú de la Commonwealth des del cementiri portuguès

Comentaris