Capella del Sancti Spiritus o "silo de Carlomagno" |
Roncesvalles és, actualment, un municipi de Navarra amb poc més de 30 habitants censats. Com que està situat en un pas natural dels Pirineus, des de temps remots ha estat terra d'intercanvi entre cultures, entrada del Camí Francès del Camino de Santiago a la Península, i indret on va haver-hi la important derrota (segle VIII) dels exèrcits de Carlemany, on va morir el seu nebot, Roland, que capitanejava les tropes. Aquest episodi va donar lloc a la Chanson de Roland, una de les cançons de gesta més importants.
Detall de les esteles de l'interior |
Al marge de diferents equipaments turístics, el poble de Roncesvalles està format per la Col·legiata de Santa Maria, l'antic hospital de pelegrins (avui hostaleria), la Capella de Santiago, i la Capella del Sancti Spiritus. Centrarem la nostra atenció en aquesta darrera capella, situada al costat de la de Santiago.
Zona d'enterraments dels canonges de Roncesvalles |
La Capella del Sancti Spiritus és la construcció més antiga de Roncesvalles, ja que es va construir al segle XII, tot i que el que veiem avui és fruit d'una transformació del segle XVII. També és coneguda amb el nom de “El silo de Carlomagno”. En realitat mai va ser un “silo” (cast.) o “sitja” (cat.) per guardar gra. En aquest context, la paraula “silo” significa lloc subterrani. La llegenda diu que Carlemany hi va enterrar els cavallers que van morir a la batalla, entre ells Roland.
Interior de l'ossari |
La història explica que, en el seus inicis, aquesta capella servia pels oficis funeraris dels pelegrins que morien a l'hospital del recinte i que eren enterrats en diversos indrets. Amb el temps, les seves restes eren dipositades a la sitja o pou de la capella, convertint-se en ossari. Els estudis arqueològics realitzats fins ara, han deduït que, efectivament, es tracta d'un ossari amb segles d'antiguitat. De fet, encara no s'ha arribat al nivell corresponent a l'època de la batalla de Roland i, per tant, encara no s'ha pogut demostrar si la llegenda que afirma que aquí hi ha enterrats Roland i els seus cavallers és certa o no. Actualment, l'ossari és visible a través d'una porta baixa.
Detall de la il·luminació de la capella |
Al segle XVII es va construir sobre l'ossari un altar elevat i un claustre amb arcs de mig punt que, inicialment va servir per enterrar-hi els canonges de la Col·legiata de Santa Maria de Roncesvalles. Actualment, la seva funció continua sent la mateixa però també serveix de cementiri parroquial de la població, ja que en dues de les ales del claustre s'hi han enterrat veïns de Roncesvalles. Totes les sepultures són exactament iguals : una estela discoïdal de petites dimensions decorada amb una creu de Roncesvalles, que sovint s'identifica amb la creu del Camino de Santiago, i que forma part de la simbologia basca. Les esteles discoïdals van ser utilitzades majoritàriament a Navarra i al País Basc fins el segle XIX. Actualment el seu ús s'ha recuperat en alguns cementiris de la zona. Les làpides que cobreixen les sepultures són de color gris i no presenten cap decoració. Les tombes tenen capacitat per dos enterraments cada una i els noms dels difunts estan situats en una placa moderna situada al mur posterior a l'estela corresponent.
Postal Roisin, publicada al blog Cofradías y Hermandades Antiguas de España y la Cristiandad |
Com es pot observar en la postal antiga anterior, a finals del segle XIX o principis del XX, els arcs de la capella estaven tapiats i la teulada es diferenciava substancialment de l'actual.
Aquest recinte només es pot visitar per dins durant les visites guiades que s'organitzen diàriament i que permeten també visitar el museu i la capella de Santiago. A pocs quilòmetres de Roncesvalles hi ha la població de Burguete, el cementiri de la qual va ser el guanyador del I Concurso de Cementerios de España, organitzat per la Revista Adiós.
Per saber-ne més
"Capilla de Sancti Spiritus (Roncesvalles)." Wikipedia, La enciclopedia libre. 21 ago 2015, 14:08 UTC. 27 sep 2015, 18:24 <https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Capilla_de_Sancti_Spiritus_(Roncesvalles)&oldid=84572431>.
Web oficial de Roncesvalles :http://www.roncesvalles.es/patrimonio.php
"Batalla de Roncesvalls." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 3 set 2015, 01:03 UTC. 3 set 2015, 01:03 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Batalla_de_Roncesvalls&oldid=15684584>.
Comentaris
http://trucadors.blogspot.com.es/