El sepulcre del rei Sanç I de Mallorca (Perpinyà-França)

Vista parcial del sepulcre
Tal com us comentàvem a la nostra entrada sobre el Campo Santo de Perpinyà, la Catedral de Sant Joan Baptista va ser consagrada l'any 1025 però la construcció actual correspon a l'any 1321, quan el rei Sanç I(cast. Sancho) va posar-ne la primera pedra. Va esdevenir catedral entre els segles XVII i XVIII. Actualment és Concatedral del bisbat de Perpignan-Elna. El recinte conté restes d’antics temples, com les de Sant Joan Vell o la de Santa Maria de Còrrecs, que actualment és una capella de la catedral.
Vista del jacent
Al centre d'aquesta capella hi ha el sepulcre del rei Sanç I el Pacífic (1276-1324). Era rei de Mallorca, comte de la Cerdanya i comte del Rosselló. També tenia els títols de vescomte de Carladés (Occitània; actual departament del Cantal), baró d’Omelàs (Occitània) i senyor de Montpeller. Era fill de Jaume II i d’Esclarmonda de Foix, enterrada aquí mateix, juntament amb el seu fill, Sanç.
Lleó als peus del rei
Ens trobem davant d’un sepulcre modern, realitzat durant la segona meitat del segle XX, per l’escultor Frederic Marès.  Està format per un sarcòfag de marbre negre sense decoració i sense cap inscripció. L’estàtua jacent ens mostra un rei que subjecta amb la mà dreta l’empunyadura de l’espasa i amb la mà esquerra la cinta que li lliga la capa reial, en un gest bastant inusual.  Als peus, un enorme lleó, com a símbol de poder. Cal destacar l’ornamentació de l’espasa i del coixí. Malgrat ser una recreació de l’estil medieval, l’autor va voler representar el monarca amb cert realisme.
Detall de l'espasa
L’escultor i col·leccionista Frederic Marès té obra funerària al Cementiri de Sant Sebastià de Sitges, al Cementiri dels Caputxins de Mataró i a molts altres recintes. Destacarem que va realitzar nombroses estàtues jacents, totes elles recreacions medievalitzants, per a enterraments reials. Va iniciar aquest tipus d’obres al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet amb el panteó reial de la Casa d’Aragó; també va realitzar els jacents de Jaume II i Jaume III a la Seu de Mallorca. 
Vista del conjunt

Comentaris