Cementiris i tombes de “La Retirada”

Cementiri dels espanyols- Argelès-sur-Mer: detall de l'arbre dedicat als nens que van morir al camp

Ara que fa 80 anys que milers d’espanyols de diferent condició social, política, sexual, religiosa i cultural van deixar-ho tot enrere i van iniciar un èxode fugint de les conseqüències d’una Guerra Civil ja a les acaballes, us volem mostrar alguns dels cementiris i de les tombes més representatius de la zona del sud de França, on van anar a parar aquestes persones, moltes de les quals hi van arribar travessant els Pirineus en ple hivern, entre gener i febrer de 1939, èxode que és conegut com “La Retirada”. Més de 500.000 espanyols van fugir de la guerra i de les represàlies pels diferents passos pirinencs. A França es van trobar amb l’ocupació nazi i l’inici de la II Guerra Mundial i milers d’ells van ser confinats en camps d’internament, de trànsit, de concentració i d’extermini. Alguns d’aquests camps conserven cementiris i monuments en homenatge als republicans espanyols.
Cementiri dels espanyols a Argelès-sur-Mer
En un primer moment es van establir camps al costat de la frontera: Arles-sur-Tech, Bourg-Madame, Le Boulou, Latour-de-Carol, Mont-Louis, Osséja, Prats-de-Mollo, etc, els quals de seguida van quedar col·lapsats per la ingent quantitat de refugiats. De manera provisional es van anar construint camps molts més grans a : Argelès-sur-Mer, Le Barcarès, Saint-Cyprien, Les Haras (Perpinyà), etc.

Mapa extret de la web http://espana36.pagesperso-orange.fr/exil/camps.htm

Lieux d'internement en zone Sud, septembre 1939 - juin 1940 (à l'exclusion des annexes du camp des Milles).  


Camp de Concentració d’Argelès-sur-Mer

Tot i que les xifres no estan clares, s’estima que hi van passar més de 100.000 persones. Estava situat a la platja d’Argelès-sur-Mer. En dos anys, hi van morir 216 persones, de les quals 70 eren nens petits. Van ser enterrats en un cementiri, que avui ha quedat enmig de càmpings i edificis d’apartaments turístics. És un recinte de planta quadrada enjardinat i amb arbres, envoltat de valla metàl·lica. 
Monòlit al cementiri dels espanyols d'Argelès-sur-Mer
El terreny va ser cedit per un particular l’any 1939, tot i que unes inundacions de l’any 1940 van destruir el que havia en aquell moment. Al centre, als anys 50 del segle XX, es va erigir un monòlit en forma de prisma on s’han gravat els noms dels refugiats morts al camp; va ser finançat per la família Goldberg d’Anvers, la qual hi té un familiar enterrat. L’any 1999 es va plantar l’Arbre dels Infants, en record als 70 nens de menys de 10 anys que hi van morir.
 
Arbre dels nens.
Significativament, aquest cementiri està situat a l’Avinguda de la Retirada 1939.

Ens trobem davant d’un altre dels camps que estava situat a la platja: el Camp de Saint Cyprien. A l’est de la població vella es va situar l’anomenat “Cimetière des Espagnoles”, que actualment s’ha urbanitzat amb una estela i unes plaques d’homenatge. Les restes es van traslladar al cementiri municipal, a l’interior del qual es conserva una fossa amb la inscripció següent: "Aquí yacen 37 republicanos españoles que murieron en el campo de Saint Cyprien, donde fueron internados en febrero de 1939"

En aquest blog (any 2008) us hem parlat del Camp de Gurs, on van ser internats més de 23.000 combatents republicans, d’entre els quals més de 6.000 eren bascos, i 7.000 membres de les Brigades Internacionals. Els primers presoners provenien del camp d’Argelès Gazost, i la majoria d’ells eren de Gernika (Euskadi). L’any 2009 us vam parlar sobre el cementiri del Camp du Vernet.
 
Detall de l'estela dedicada al poble romaní al Camp de Rivesaltes
El Camp de Rivesaltes va ser, en origen, un campament militar que va ser transformat en camp d’internament i que va estar en funcionament durant molt anys com a centre de reagrupament. Durant La Retirada s’hi van recloure més de 15.000 espanyols.
Imatge extreta d'una fotografia exposada al Memorial del Camp de Rivesaltes: cementiri del camp 1945
Es va crear un cementiri a l’extrem sud-oest del camp l’any 1945 per enterrar-hi 500 presoners. Aquest cementiri ja no existeix. Recordem que La Retirada va tenir lloc durant l’any 1939. En aquell moment, els refugiats morts eren enterrats dins el camp i, sobretot, el cementiri municipal de Rivesaltes.
Monòlit dedicat La Retirada. Camp de Rivesaltes
S’hi ha erigit diversos monòlits en homenatge als espanyols de La Retirada, amb uns versos finals de Machado; un en honor a les persones del poble romaní que hi van estar recloses (un dels pocs monuments dedicats a aquest poble); en honor al poble jueu; i als harkis.
 
Estela erigida en homenatge al poble romaní. Camp de Rivesaltes
Des de fa pocs anys, s’ha construït el Mémorial du Camp de Rivesaltes, amb un enorme espai expositiu i d’estudi. 

Sobre el Camp de Judes (Septfonds), encara existeix un cementiri, anomenat dels Espanyols, on estan enterrats 81 refugiats entre 1939 i 1940. Aquest recinte va ser dignificat l’any 1978, gràcies a Cesareo Bustos Delgado, supervivent del Camp d’Extermini de Mauthausen i jubilat a la població de Septfonds. En aquesta web podeu trobar la relació d’espanyols morts en aquest camp
Al Camp de Bram, també conegut com el Camp du Pigné, van ser reclosos entre trenta mil a quaranta mil homes, civils i militars. Va ser creat i utilitzat per internar-hi refugiats espanyols, entre ells el fotògraf Agustí Centelles. Posteriorment s’hi van empresonar persones jueves. Els morts d’aquest camp eren enterrats a 2 km, en un indret anomenat Bajouli. Durant la dècada dels anys 50 del segle XX, els 224 morts (entre ells 40 nens) van ser traslladats al cementiri municipal de Montréal, que és la població més propera al camp.

Als cementiris municipals de la zona existeixen fosses i monuments en record dels exiliats de La Retirada. Us farem esment del Cementiri de l’Oest de Perpinyà, on existeix una fossa comuna de refugiats republicans procedents dels hospitals de la ciutat i un memorial a Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat. També hi ha un memorial als refugiats morts al Cementiri de Prats de Molló; i al Cementiri de Portvendres, on havien atracat vaixells –hospitals per atendre els ferits i on van morir nombrosos refugiats. També trobarem del Camp del Barcarès, on actualment hi ha un monument en homenatge als voluntaris estrangers; i el d’Argelès-Gazost.

En relació a les tombes de personatges més conegudes i visitades són les del poeta Antonio Machado, enterrat al Cementiri de Cotlliure, que va morir pocs dies després de travessar la frontera. Us en vam parlar en aquest blog l’any 2008. O també la tomba d’Antoni Rovira i Virgili, periodista, lingüista i polític català, militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i president del Parlament de Catalunya a l'exili, al Cementiri del Portús.

Des de 2007, a més, podem comptar amb el Museu Memorial de l’Exili(MUME) a la població de La Jonquera, que te com a objectius la recuperació del llegat de l’exili republicà i el seu estudi. A la seva web s’hi pot trobar informació sobre la Xarxa d’Espais de la Memòria i documentació molt interessant. 

Per saber-ne més:

"Camp d'internement français." Wikipédia, l'encyclopédie libre. 24 mars 2019, 19:26 UTC. 24 mars 2019, 19:26 .

Peschanski, Denis. Les camps français d’internement (1938-1946) - Doctorat d’Etat. Histoire. Université Panthéon-Sorbonne - Paris I, 2000. fftel-00362523f

"La retirada." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 17 ago 2018, 01:30 UTC. 17 ago 2018, 01:30 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=La_retirada&oldid=20192242>.

"Camp del Barcarès." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 16 ago 2018, 17:02 UTC. 16 ago 2018, 17:02 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Camp_del_Barcar%C3%A8s&oldid=20172575>

Lebourg, Nicolas. “Le camp de Rivesaltes : bilan et perspectives d’un lieu d’ostracisme (1939-2007)”. Annales du Midi : revue archéologique, historique et philologique de la France méridionale, Tome 123, N°275, 2011. Richard Coeur de Lion à Bayonne et dans le Labourd. pp. 409-424. <
www.persee.fr/doc/anami_0003-4398_2011_num_123_275_7374>

"Camp de Ribesaltes." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 21 set 2018, 16:47 UTC. 21 set 2018, 16:47 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Camp_de_Ribesaltes&oldid=20333334>.

"Camp de Sètfonts." Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure. 28 ago 2018, 17:06 UTC. 28 ago 2018, 17:06 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Camp_de_S%C3%A8tfonts&oldid=20256428>.

Comentaris