Tomba del rei Pere II el Gran (Santes Creus, Alt Camp)


Octubre de 2009

Avui es noticia a tots els mitjans de comunicació catalans l’estudi que s’ha iniciat sobre la tomba i les despulles del rei Pere II el Gran, situada a l’església del Reial Monestir de Santes Creus perquè és l’únic sepulcre reial català d’època medieval que no ha estat mai profanat i, per tant, l’estudi de les despulles permetrà descobrir nombroses dades del rei i de la seva forma de viure. Aquest estudi es complementarà amb la restauració d’aquesta tomba i de l’altre sepulcre reial existent al Monestir, el del seu fill, Jaume II, i la seva esposa Blanca d’Anjou. També s’estudiarà i arranjarà el vas sepulcral que conté les restes de l’Almirall Roger de Llúria.

Pere II el Gran (València 1240-Vilafranca del Penedès 1285) fou rei de Catalunya i Aragó entre 1276 i 1285. Morí als 45 anys però no se’n saben les causes, les quals, molt probablement, es descobriran amb aquest estudi. Era fill de Jaume I el Conqueridor i Violant d’Hongria (la tomba de la qual vam veure en una altra entrada d'aquest blog). Per testament del seu pare, rebé els regnes de Catalunya, Aragó i València. Es casà amb Constança de Sicília.

El seu sepulcre és una de les primeres mostres d’art gòtic català. Es projectà a partir de l’any 1291 però no s’inicià fins 1293. Les despulles del monarca hi foren dipositades l’any 1302, malgrat que la tomba no s’acabà definitivament fins l’any 1306. Té dues parts ben diferenciades: un alveus o banyera que conté les despulles, de roca porfirita de color porpra i d’origen romà, que prové del Palatí, i que descansa sobre dues mènsules en forma de lleons; una llosa de jaspi i una coberta decorada amb relleus escultòrics policromats de temàtica religiosa i floral. L’obra està coberta per un baldaquí amb columnes de capitells policromats.

Actualment, la tomba està molt mal il·luminada, fet que no permet descobrir-ne tots els detalls ja que un dels laterals, malgrat ser una tomba exempta, gairebé està en la penombra més absoluta. Esperem que la restauració faci lluir tota la magnificència d’aquesta meravellosa obra.

Vegeu la interessant entrada de Patrimoni de la Generalitat: conté escàners i endoscòpies que permeten veure l’interior:
La Tomba de Pere el Gran conserva intacte el cos del rei

Comentaris

Carlos ha dit…
Hola.
Justo hoy había escuchado lo de que era la única tumba no abierta de un rey, y me habia llamado mucho la atención.
Y justo ahora me la mostráis vosotros.... es que sois geniales.
Un gran trabajo
Ksawery ha dit…
¡Gran entrada! y sobretodo oportuna por haber saltado a los medios.

A ver si ahora que han acabado en el monasterio de Poblet con el príncipe de Viana (en el buen sentido), continúan con Jaume I y sus dos cráneos...
Ksawery ha dit…
No se si habéis visto esta entrada que han puesto hoy en patrimoni:
http://www20.gencat.cat/portal/site/Patrimoni/menuitem.781b6118ade5e5ad86a64e10b0c0e1a0/?vgnextoid=53a25e610b371110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=53a25e610b371110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=1994755aa1135210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD
y este:
http://cultura.gencat.cat/patrimoni/pereelgran/
Lola ha dit…
Detallada i escaient entrada.
Esteu al dia!!!, això diu molt de vosaltres.
Galderich ha dit…
Esther i Toni,
Molt bon complement a la informació que des d'ahir s'anava publicant i molt justa la reivindicació de la il·luminació correcta per a una de les millors obres escultòriques gòtiques catalanes.

Per altra part, gràcies per la informació que m'heu passat en el meu bloc, ja he contestat.
dapazzi ha dit…
jo no la profanaria ni la tocaria, no trencaria la magia de 700 anys.
(espere que vos agrade aquesta dressa.)
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=924494
Esther i Toni ha dit…
Gràcies a tots pels comentaris i per les aportacions en forma d'enllaç. Mica en mica anem extenent i fent gran el blog.
Unknown ha dit…
Excelente muestra de arte gótico¡¡¡
Aquí en La Mancha poco tenemos de ese impresionante arte. Cuidadlo como se merece.
Paco Nadal ha dit…
Gracias por la visita. Seguimos compartiendo afición por esos lugares especiales.
Xavier ha dit…
Excepcional troballa, l’endoscòpia es una eina interessantíssima, serveix igual per localitzar una ulcera , un pòlip, un coàgul a l’aorta o la femoral o be per saber que i ha dins d’una tomba de fa setzens anys enrere. !! quin utensili tan genial !!
Realment ( i no per la reialesa del finat) es tot un descobriment. Fins i tot es podrà saber que va menjar els últims dies, o si va morir enverinat o per causes naturals. Analitzaran les seves malalties i determinaran si els ossos de Jaume I son els que s’han trobat al seu lloc de descans.
La ciència es acollonant.
Una salutació des del meu raconet de mon.
Landahlauts ha dit…
Había oído y visto algo en las noticias, durante estos días atrás. Me parece algo muy interesante, el que se pueda conocer más sobre la vida de un personaje ilustre en aquellos tiempos: su vida, las causas de su muerte...

El sepulcro es una maravilla. Pero, ¿sabes? muchos de estos elementos policromados cuando los restauran e iluminan resultan (para mi gusto, vaya) demasiado coloreados. Quizás sea porque hemos estado acostumbrados a verlos así, con los tonos desvaídos y con un poco de polvo y abandono.
En cualquier caso, es precioso.

Saludos
Mar-Giverny ha dit…
Ho vaig llegir el altra día al diari, es molt inetersan i tinc ganas de tot e que ens podrá dir.
Petons.
◊ dissident ◊ ha dit…
Deixar descansar al pobre rei Pere, seria el millor.
Un blog molt interessant. Tot un culte a allò bell que envolta a la mort. No us perdré la pista.
Salut
Anònim ha dit…
En el artículo hay grandes errores históricos. Pere III el Gran o Pedro III el Grande, Rey de Aragón y Conde de Barcelona. Esa es su denominación correcta y única. Catalunya no era un Reino. Un saludo.
Esther i Toni ha dit…
Se ha abierto una polémica entre "expertos",pódéis seguirla en http://www.lavanguardia.es/lv24h/20091208/53839505063.html.Gracias por la aportación.
Esther i Toni ha dit…
Gracias por la aportación.