Sepulcre de Bernat de Tous (Sant Martí de Tous, Anoia)



Setembre de 2009

El sepulcre de Bernat de Tous es troba a l’església parroquial de la població de Sant Martí de Tous (Anoia). Inicialment, la tomba estava situada al centre de l’església, sobre d’un basament però a principis del segle XX va ser traslladada, per ordre del bisbe de Vic, a l’angle esquerre de la nau just al costat de la porta d’entrada, on es troba actualment la pica baptismal. Hi podem veure també algunes antigues esteles discoïdals penjades a la paret.

Bernat de Tous fou conseller reial. Es casà amb Constança, filla de Guifré de Castellolí. Fou promotor de la construcció de l’antiga església gòtica de la població i, per aquest motiu, possiblement també s’hi construí el sepulcre mentre es feien les obres, el qual no conté cap indicació temporal ni cap inscripció. Aquesta circumstància va fer néixer diverses interpretacions fins que el romanista i humanista Martí de Riquer, a la seva obra L'arnès del cavaller: armes i armadures catalanes medievals (1968), pogué establir una datació de la tomba (entre 1331 i 1343) a partir de la indumentària del cavaller jacent que hi està representat. Bernat de Tous morí l’any 1355.

El sepulcre, d’estil gòtic, té forma d’arqueta amb la figura jacent del cavaller. Està fet de pedra.

L’estàtua jacent, situada d’esquena al pendent de la tapa, està situada de forma inclinada, fet que permet observar-la amb claredat. Aquesta posició és habitual a la majoria de sepulcres similars de l’època. El cavaller està representat amb ausberg (cota de malles) descobert, capmall, caputxa per protegir el cap, i guants. Cenyeix un punyal al cantó dret. Reposa els peus sobre un lleó, que simbolitza el poder i la força.

La caixa o vas està decorada, per tres del quatre costats, amb sis ploraneres (en català, també es poden dir ploramorts o ploracossos) esculpides dins d’arcs ogivals.

Comentaris

Tony Collbato ha dit…
Nomès es obert els diumenges,per fer Missa,a partir de les 11h.
Marcelo Metayer ha dit…
Este lugar es bellísimo. Abrazos desde el lejano sur.
Lola ha dit…
Curiós això de les ploraneres en el sepulcre.
Ksawery ha dit…
Preciosa tumba gótica. Me encanta este tipo de sepulcros antiguos hechos en piedra y ajados por el tiempo. Además vosotros los encontráis todos deleitándonos con vuestras entradas.
Anònim ha dit…
Cuanta historia, y cuanto misterio encierran estas fotografías.

Saludos.
ALK