Tomba de Zumalacárregui (Zegama, Guipúscoa), amb uns altres ulls


Tomás de Zumalacárregui
Isidoro Magués. "Don Carlos e i suoi difensori". Firenze 1837

La nostra amiga Anna va visitar fa uns mesos el País Vasc i ens ha fet arribar el testimoni de la tomba de Tomás de Zumalacárregui a la població guispuscoana de Zegama.

Tomás de Zumalacárregui va néixer el 29 de desembre de 1788 a Ormáiztegui (Guipúscoa) i morí a Zegama (Guipúscoa) el 24 de juny de 1835 a causa d’una ferida de guerra a la cama que li provocà, possiblement, una septicèmia. Fou militar durant la Guerra de la Independència (1810-1814) i durant la Primera Guerra Carlista (1833-1840), on va tenir nombrosos èxits militars.
Bilbao, Iglesia de Begoña y casa donde fue herido Zumalacárregui.
"Galería Militar Contemporánea". Madrid 1846
Zumalacárregui, herido, es llevado de Bilbao a Cegama.
"Galería Militar Contemporánea". Madrid 1846

El mauseoleu de Zumalacárregui està situat a l’interior de l’església parroquial de San Martín de Tours (s. XV-XVI) de Zegama. L’obra, de dimensions considerables, està presidida per una estàtua realista de Zumalacárregui vestit de militar, tot i que afirmen que durant la Guerra Carlista anava vestit amb una jaqueta civil de cuir i que va ser enterrat vestit de frac. La tomba està emmcarcada dins un arcosoli en forma d’arc de mig punt sostingut per pilastres. L’arc i la part inferior de la peanya estan adornats amb escuts de marbre blanc que destaquen entre el fons negre. A la part superior central hi trobem una cartel·la, també de marbre blanc, amb el nom del personatge i l’any, culminada per diferents ornaments vegetals. El sarcófag, sense elements decoratius, és de marbre rogenc. A la part inferior hi trovarem, finalment, dues cartel·les més, en forma de pergamí, que assenyalen el dia i el lloc del naixement i de la mort. El mausoleu destaca per la sobrietat, en forma d’escassos elements decoratius, que donen total protagonisme a l’estàtua del personatge. És de màrbre de Carrara.

Actualment, al mas d’Ormáiztegui, on va néixer, està ubicat el Zumalacarregui Muesoa, que ens ofereix una àmplia perspectiva del segle XIX.

Comentaris

Galderich ha dit…
És curiosa aquesta atracció que ens produeixen les guerres carlines... El nom de Zumalacárregui de petit m'encantava quan estudiava història.

Bon apunt i bons enllaços.
Lola ha dit…
Curiosa il.lustració de quan el porten ferit.
Unknown ha dit…
No había leído mucho sobre las Guerras Carlistas, aunque me encanta la historia de España, sobre todo el medievo. Me pondré al día sobre este personaje y lo que significó. Aunque hay que reconocer que la tumba está a la altura de esos grandes jefes militares indianos
Salud¡¡
Mar-Giverny ha dit…
Muy interesante, gracias por los enlaces.
Petonets!