Tempio Antoniano della Pace (Pàdua, Itàlia)



Vista del Tempio della Pace. Juliol de 2006

Pàdua és una bella ciutat italiana situada a la regió del Vènet, famosa per nombroses i extraordinàries obres d'art com la capella dels Scrovegni amb pintures de Giotto, o la basílica de Sant Antoni de Pàdua, on hi ha les restes del Sant.



Prop de l'estació principal de tren de la ciutat, concretament a la Via Tommaseo, trobarem un temple que, immersos en les belleses renaixentistes de la ciutat, ens pot passar desapercebut: el Tempio Antonniano della Pace, obra de l'arquitecte Antonio Zanivan. Els altars major i laterals i el baptisteri són de Luigi Strazzabosco. També va col·laborar l'arquitecte Pietro del Fabbro, autor del Sagrario Militare di Fagarè (Treviso), del qual us en vam parlar als inicis del nostre blog. L'orgue és obra de Ruffato.



Vista frontal del temple.

El temple, de caràcter votiu, està dedicat a Sant Antoni i a la Madonna della Salute com a ofrena per haver protegit la ciutat de l'ocupació enemiga durant la I Guerra Mundial. La seva construcció es realitzà entre 1920 i 1934. Posteriorment, els bombardejos del 30 de desembre de 1943, en plena II Guerra Mundial, en destruïren l'ala esquerra, la sagristia i l'altar. La reconstrucció va finalitzar l'any 1949.


Fotografia de les plaques del soldats morts. Extreta de Il Tempio della Pace


En el seu interior hi ha les restes mortals de 5401 soldats de la I Guerra Mundial, que provenien de diversos fronts de batalla i que foren traslladats als hospitals de campanya de Pàdua, on moriren. Gran part dels murs interiors del temple està recoberta de plaques de marbre de petites dimensions on hi ha gravada una creu, el grau militar i el nom del soldat.


Capella on hi ha les restes dels civils. Extreta de Il Tempio dell Pace

El temple també guarda les restes de 989 civils padovans morts durant els bombardejos de la II Guerra Mundial, els quals estan situats al terra de la capella de l'atri amb la inscripció següent:


Sotto il pavimento di questa Cappella

sono custoditi i resti mortali di 900 vittime civili
dei bombardamenti aerei su Padova (1943 – 1945).
L'eterno riposo dona loro Signore
e splenda ad essi la luce perpetua
Riposino in Pace + Amen


Relació de civils morts. Extreta de Il Tempio dell Pace

Concretament al mur esquerre d'aquesta capella, un gran plafó recull els noms de cadascun d'aquests civils, que hi van ser traslladats el 8 de maig de 1960 gràcies a Maria Zattarin Trevisan. El temple també recull les restes de 100 persones desconegudes mortes durant els dos conflictes mundials.El 4 de novembre s'hi celebra cada any una missa en honor dels morts.


Podeu trobar informació a la pàgina Il Tempio dell Pace
http://digilander.libero.it/clapad5/padova/tempio/index.html
Es pot visitar dins l'horari següent: 07:30 - 12:00 / 16:00 - 20:00

Comentaris

Galderich ha dit…
Cada plaqueta i cada nom un mort... i només una plaqueta per tota una vida! Aquests monuments funeraris a l'engròs m'impressionen sempre. Bona entrada i teniu raó: quan vas a Pàdua et passa desapercebut...
Ksawery ha dit…
Otro motivo por el que volver a Italia. Nosotros sólo pudimos ver la basílica de San Antonio ya que sólo íbamos de paso.

Una pequeña curiosidad más (no tanto en este caso por sus dimensiones) que nos descubrís y acercáis a través de vuestras entradas.
dapazzi ha dit…
Sense paraules¡¡¡, per tot Italia apareixen aquets monuments, deuriem d'aprendre.