Cementiri jueu de Trèbic (República Txeca)


Juliol 2007

Els jueus de Trebic enterraven els seus morts prop del monestir benedictí de la ciutat des de principis de l’Edat Mitjana fins que el cementiri va ser destruït per les tropes hongareses durant el setge de la ciutat de l’any 1648. A principis del segle XVII, va ser traslladat a la vessant del turó Hrádek i envoltat amb un mur de pedra. Va ser engrandit significativament l’any 1888.



Hi ha enterrades unes 11.000 persones i el cementiri conté unes 3.000 làpides de diferents estils. El jueus tenen la creença que les tombes no es poden moure. Per tant, cada cop que el cementiri necessitava espai, les tombes es col·locaven una a sobre de l’altra per capes i les làpides es pujaven una mica. Potser l'exemple més famós d'això és el cementiri jueu de Praga, fotografiat per milers de turistes. El cementiri de Trebic no és tan conegut i s'hi pot passejar tranquil·lament.


El cementiri és accessible des del carrer Hradek (ulice Hradek) a través d’una porta de ferro forjat. Al costat d’aquesta porta hi ha una sala de cerimònies construïda l’any 1903, dins la qual es conserven una decoració i un mobiliari únics. Un dels objectes més valuosos és un rentamans de porcellana que s’utilitzava durant el ritual previ a les cerimònies. A més, a l’entrada, s’hi poden observar dues urnes de pedra per a les donacions.

Al nord hi ha la part més antiga del cementiri, on s’hi troben velles tombes jueves i pedres sepulcrals del Renaixement, traslladades des de l’antic cementiri destruït. La tomba més antiga data de l’any 1625. Les pedres sepulcrals porten les inscripcions ornamentals en hebreu però els noms gravats són, majoritàriament, txecs. Les làpides modernes tendeixen a ser més grans i, en general, tenen forma rectangular i estan col·locades verticalment. Excepcionalment, n’hi ha que tenen forma d’obelisc. Les inscripcions estan generalment gravades en alemany i molt poc adornades.


Seieu un moment als bancs de fusta, sota els plataners centenaris. Gaudiu-hi del silenci, fins i tot quan un esquirol trasteja, nerviós, amunt i avall. Una catifa d’heura envolta les làpides més antigues. Gairebé no hi ha flors.

Vegeu més fotografies fent clic sobre la imatge següent:
Cementiri de Trebic

Comentaris