Tomba de l’abat Berenguer de Riudeperes (Monestir de Santa Maria de l’Estany-El Bages)



Avui afegirem informació sobre la tomba de l’abat Berenguer de Riudeperes, situada al claustre, tot entrant per la porta lateral de l’església del Monestir de Santa Maria de l’Estany.
Berenguer de Riudeperes, que pertanyia a la poderosa família del castell de Riudeperes, va ser abat d’aquest monestir des de 1316 fins 1329, any en què morí. El seu germà, Marc, també ho fou, concretament entre 1371 i 1372.

La tomba té forma d’arqueta i té gravat l’escut familiar, que estava format per tres peres d’argent sobre camp d’or. El vas sepulcral conté: un rectangle central destinat a la inscripció o epitafi, l’escut a banda i banda, i una sanefa amb motius florals. La tapa és llisa però s’hi repeteix la sanefa floral. L’epitafi és un exemple de llatí medieval i descriu les qualitats i la rellevància social de l’abat:

XVII Kalendas Novembris anno Domini MCCCXX
Obiit Berengarius Dei gratia abbas istius
Ecclesiae qui de novo construit altare
Sancti Antoni sacerdote in perpetuum
Et duo aniversaria in eodem fundavit
Ac propiam ecclesiam in spiritualibus temporalibusque
Quam plurimum decoravit qui sit sancta requies.

Una possible traducció seria:
A XVII de les calendes de novembre (16 d’octubre) de l’any del Senyor MCCCXXIX morí Berenguer, per la gràcia de Déu, abat d’aquesta Església, el qual féu construir el nou altar de Sant Antoni, hi fundà un sacerdoci perpetual i dos aniversaris i enriquí la seva església tant en béns espirituals com temporals. Que sigui Salvat. Descansi.

(traducció extreta de Sitjes i Molins, Xavier. L’art funerari medieval a la conca alta del Llobregat. Monogràfics nº 13. Centre d’Estudis Bagencs, Manresa, 1994).

Els aniversaris a què fa referència es poden referir als béns que un testador deixa per tal que anualment i en dates determinades es celebrin exèquies per la seva ànima.
Més informació a:

Pladevall, A. i Vigué, J. El monestir romànic de Santa Maria de l’Estany. Barcelona, 1978.

Comentaris