Article: Els sarcòfags medievals del Penedès i el seu entorn



L’article “Els sarcòfags medievals del Penedès i el seu entorn” de Salvador Llorac i Montserrat Costa és un interessant repàs sobre les restes de sarcòfags d’època medieval existents a l’àrea d’influència del Penedès. Després d’una breu introducció sobre l’art funerari medieval, els autors confeccionen un inventari per poblacions. L’article planteja, també, una classificació basada en la ubicació de la tomba i el tipus de suport, en els elements decoratius que la integren i, en l’estructura. Tot i que sempre és difícil establir uns paràmetres de classificació que puguin recollir totes les característiques, la que han fet els autors en l’article ens sembla molt interessant per estudiar, precisament, les tombes d’època medieval.

Les tombes, organitzades segons la ubicació i el tipus de suport es divideixen en col·locades sobre columnes, col·locades sobre mènsules, dins d’arcosolis o incrustats als murs exteriors d’una església. La classificació segons els elements decoratius estableix els subgrups següents:
icònics (amb la imatge del difunt damunt la tapa), forma antropomorfa i de banyera (època romànica), amb senyals heràldics nobiliaris dins els escuts al vas o la tapa, inscripcions o epitafis al vas, i vasos amb les cares frontals esculturades. Totes aquestes subclasses no són excloents.

L’article està publicat a Miscel·lània penedesenca, 1995 Vol.: 19 i és la Comunicacions presentades a les setenes Jornades d'Estudis Penedesencs celebrades a Sant Sadurní d'Anoia els dies 3, 4 i 5 de juny de 1994.

L’article el podeu trobar a RACO, Revistes Catalanes Amb Accés Obert
http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/view/63818/92176

Us posem imatges de la necròpolis medieval de Sant Jaume dels Domenys ( segle X-XI), situada a la part posterior de l’església d’aquesta població penedesenca. Hi ha divuit tombes, d’adults i d’infants, excavades a la roca i cobertes per lloses planes, avui no situades al seu lloc original.

Comentaris

Mar-Giverny ha dit…
Molt interesant aquesta mena de enterraments que, com vosaltres molt bé digue-ho jo també he vist per aquesta zona.
Salutacions.
GAIA ha dit…
A través del blog Tictac he descobert el vostre. Jo també sóc aficionada a l'art funerari. Interessant blog el que teniu. Amb el vostre permís continuaré passant. Hi ha molt per veure!
Salutacions!
Anònim ha dit…
Submit articles to the Article Dashboard directory, search and find
free website and ezine content, and open an author submission
management account.

Top 50 Article Directories By Traffic, Pagerank ... SirLook Article Directory - Submit your articles,
receive free traffic and one way backlinks.
My webpage - Articles Directory