Cementiri d'Agramunt (Urgell)


novembre de 2008

Agramunt és un municipi de més de 5000 habitants situat a la comarca de l’Urgell. És conegut per la fabricació de bon torró artesà. És interessant passejar pel nucli antic i visitar l’església romànica de Santa Maria d’Agramunt i l’Espai Guinovart.

El cementiri està situat fora de la població, concretament a la carretera que porta al poble agregat de les Puelles.

L’entrada al recinte es realitza per una petita avinguda delineada per xiprers joves que ens dirigeix a la portalada de pedra, on hi ha l’escut d’Agramunt a la part superior. Una rètol en pintura granatosa ens indica que estem davant del “Cementiri Municipal”. El recinte està envoltat per murs perimetrals totalment emblanquinats.

A l’interior, trobem enterraments en nínxols, un nombre petit de panteons, i enterraments a terra a banda i banda del camí principal. També hi ha petits nínxols per dipositar-hi les urnes amb les cendres. Aquests darrers són de nova creació.

Hi destaca la tomba de Domingo Cardenal (Logronyo 1820-Barcelona 1901), arquitecte del Canal d’Urgell. Hi està enterrat per desig propi, juntament amb la seva esposa Carmen Fernández. Els empleats de la Casa Canal li feien guàrdia d'honor cada any pel dia de Tots Sants.

Comentaris

Ksawery ha dit…
Interesante blog que nos acerca el arte de los cementerios, que en este pais parecen ser tabús en muchos sitios.

Felicidades por la sección del glosario donde aprendemos o refrescamos visualmente los conceptos. Seguid así.
Mar-Giverny ha dit…
Hola: hoy he hecho un descubrimiento, vuestro blog, veo que tenemos un interés en común, tengo mucho que leer aquí, con vuestro permiso os enlazo.
Salutacions :-)