Recinte militar britànic a l’interior del Cementiri d’Olšany (Praga, República Txeca)


Febrer de 2008

El Cementiri d’Olšany és el recinte funerari més gran de la ciutat de Praga. Té prop de 47 hectàrees i conté diversos recintes militars i religiosos (ortodox, jueu...). Properament us parlarem d’aquest extraordinari cementiri.

Al recinte militar britànic hi són enterrats 264 soldats en 188 tombes, la majoria dels quals eren membres de l’exèrcit de terra capturats pels alemanys i que moriren als camps de presoners. El cementiri també conté 39 tombes d’aviadors que moriren en aquesta àrea entre l’1 i el 3 de novembre de 1944, mentre transportaven armes i material per a l’alliberament de Varsòvia.

Al costat de les tombes britàniques també n’hi ha de soldats canadencs, australians, neozelandesos, sud-africans, polonesos i un hindú. Al bell mig del recinte hi ha una gran creu però no amb la figura de Jesucrist, sinó amb una espasa, que simbolitza la preservació de la llibertat de les nacions amb la batalla, el patiment i la mort. A l’entrada de la porta d’aquest recinte, del qual no se’n va parlar fins 1989, hi ha la inscripció:

The land on which this cemetery stands is the gift of the people of Czechoslovakia for the perpetual resting place of the sailors, soldiers, and airmen who are honoured here.
Les làpides són pràcticament iguals a tots els recintes militars de la Commonwealth: de forma gairebé rectangular i de marbre gris. Les inscripcions, gravades en color negre, contenen, de d’alt a baix, l’escut del regiment, el número personal i la graduació o l’especialitat militar (pilot, mariner, etc..), el regiment on estava destacat el difunt, la data de la mort i l’edat, una creu llatina o una estella de David o qualsevol altre símbol religiós, i, finalment, un epitafi, sovint redactat pels familiars. Quan es tracta d’un soldat desconegut, simplement hi ha gravada la frase: “A soldier or airman of the Second World War; known unto God”. També hi ha la variant d'iniciar l'epitafi amb "A victim of the SecondWorld War":

Comentaris

Sinuhe ha dit…
Hola amigos, soy Sinuhé, de Tejiendo el Mundo. Pasé a visitar su blog y la verdad es que me he quedado maravillado por el buen gusto y la buena información que ofrecen. Soy un apasionado de estos lugares y pasaré por aquí siempre que pueda a aprender un poquito más sobre ellos.

Les felicito por su blog, es toda una delicia''

Una abraçada¡