Recinte militar soviètic a l'interior del Cementiri de Olsâny (Praga, República Txeca)


Febrer de 2008

El cementiri en honor als soldats soviètics es va anar formant gradualment després de 1945, quan s’hi anaven traslladant les restes del soldats morts als afores de Praga.

Al bell mig, hi ha un monument amb dues estàtues que representen dos soldats vigilant aquesta part del cementiri. Davant el monument, s’hi va construir la tomba, amb una estrella de cinc puntes, un martell i una falç, dedicada al General Major de la Guàrdia Kozyrov, heroi de la URSS.

El cementiri conté les restes de 436 soldats soviètics, entre els quals n’hi ha del primer front d’Ucraïna, que, sota el comandament dels generals Jeremenko i Rybalko, alliberaren Praga; i membres del Primer Cos de l’Exèrcit Txecoslovac a la Unió Soviètica que moriren després de la Guerra com a conseqüència de l’alliberament de Txecoslovàquia.

Les tombes són totes idèntiques: un prisma de marbre gris presideix una tomba rectangular amb gespa sembrada, on hi hem trobat, a cada una d’elles, un clavell vermell recent dipositat. Al prisma, hi destaca, com a decoració, una estrella de cinc puntes i unes armes guardant les banderes. A la part inferior, una placa indica el nom del soldat i la data de naixement i de mort.

A l’entrada del recinte, s’hi exposa la situació de les tombes amb un plànol i la numeració corresponent.

Comentaris