Tomba del comte Joan Ramon Folc (Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, Bages)


Març de 2009

La tomba del comte Joan Ramon Folc I (1375-1442), segon comte de Cardona i conqueridor de Marsella, està situada a la dreta de l’altar major de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. Originàriament, el noble estava enterrat a l’atri de l’església però l’any 1688 el duc Lluís Ramon Folc va fer construir al taller Grau de Manresa aquest nou sepulcre per al seu rebesavi a l’interior de l’edifici.

El mausoleu està format per dos prismes plans en forma d’obelisc a banda i banda, decorats amb motius florals i geomètrics. La part inferior, precedida per un estret sòcol sense decorar, conté una llarga inscripció en llatí i lletres versals on s’hi presenten els títols nobiliaris i les gestes militars del comte. Aquest cos està rematat per una sanefa que divideix visualment la tomba. El sarcòfag descansa sobre dos lleons i, a la part central, sobre un àngel alat. El receptacle, pròpiament dit, està decorat amb caps d’àngels i motius florals i geomètrics. És de marbre.

Està en molt mal estat de conservació i la il·luminació existent no en permet una bona observació.

Gràcies als vostres comentaris, sobre els lleons que fan de suport a la tomba, ens hem adonat que no els havíem inclòs. Efectivament, tenen un aire oriental i fantasmagòric: els ulls i les urpes desproporcionadament grans i la boca mig oberta. L'artista no va intentar ser realista sinó que buscava transmetre la ferocitat de la bèstia.

Comentaris

Ksawery ha dit…
Me'n recordo d'aquesta tomba. Es veritat que l'estat de conservació no es molt bo.

El que més em va agradar esteticament van ser els dos lleons que semblen dracs orientals.
Esther i Toni ha dit…
Hola Ksawery. Tens tota la raó, els lleons tenen un toc oriental i fantasmagòric... La veritat és que no ens els havíem mirat així però ara que ho dius, és ben bé veritat. Gràcies pels comentaris.
Lola ha dit…
Molt interessant l'article i les fotografies.
Mar-Giverny ha dit…
Molt maco però molt mal conservat, es una llástima.
Petons!