Cementiri de Louvemont (regió de Lorena, França)


Agost de 2009

El poble de Louvemont estava situat a uns onze quilòmetres de la ciutat de Verdum. És una població amb una llarga historia, que es remunta al segle II. A partir del segle XVII, es construí el cor de l’església i al voltant de la plaça, on hi convergien diversos carrers, hi havia l’escola, situada al costat del cementiri. Durant el segle XIX va arribar a tenir una població d’uns tres-cents habitants. Quan començà la I Guerra Mundial, Louvemont tenia uns 183 habitants. Nombroses i cruentes batalles es succeïren a la zona, fins que, el 12 de febrer de 1916, les autoritats van ordenar l’evacuació del poble en 24 hores. Des de les 6.30 h del matí Louvemont va patir un bombardeig constant. Els defensors de la població van resistir fins el dia 25 de febrer. Entre el 25 i el 26 de desembre del mateix any, l’exèrcit francès va recuperar la zona, però quan els refugiats van retornar, més de vuit-centes hectàrees del municipi estaven destruïdes i era impossible habitar-hi.

El 4 de maig de 1930 s’inaugurà un monument en homenatge als morts civils de la població. Hi assistiren el senyor Remy, representant de Louvemont, el senyor Colson, representant militar, Victor Schleiter, Major i representant de Verdum, l’abat Bonne, sacerdot de Bras, i els supervivents de la població. El monument, encerclat per una petita reixa, té forma d’obelisc i és de marbre gris; en lletres daurades hi ha inscrits els noms dels civils morts: Joseph Boulangé, Emile Colson, Joseph Colson, Georges Lefèvre, Jules Legendre, Ernest Siméon, Jules Simon, Trouslard, Céline Jacquemin i Victor Caillas. Una altra inscripció del monument també qualifica la població d’heroica i convida a no oblidar-ne el nom, com a memòria i reconeixement als qui van morir per la pàtria.

El 31 de juliol de 1932 es va inaugurar una capella commemorativa al mateix indret on hi havia les runes de l’església de la població. La capella està adornada amb obres de Lucien Lantier. Del cementiri, situat al voltant de la nova capella, en resten unes poques tombes destruïdes pels bombardejos. Al timpà de l’esglesiola hi trobem la següent inscripció:

In Memoriam
Chapelle edifiee en 1932
Sur l’emplacement de l’eglise de Louvemont
Detruite par les allemands en 1916


S’hi pot accedir per una petita carretera en mal estat però transitable. Està molt ben senyalitzat. En arribar, el silenci i la verdor dels boscos ho envaeix tot. Podeu deixar el vehicle al costat del monument commemoratiu i caminar pocs metres fins la capella i les restes de l’antiga població, on hi trobareu algun plafó informatiu.

Comentaris

Sinuhe ha dit…
Cuanto mal hizo la guerra a la arquitectura europea. Es una verdadera lástima que se destrozaran tantos y tantos lugares interesantes.

Un artículo muy interesante.

Abrazos
Xavier ha dit…
Si, aquestes imatges son meves. M’agrada la fotografia, l’art , i entre aquestes dues disciplines per suposat un inclou la suma d’endós: l’art funerari. Gaudeixo de la bellesa d’aquests recons de pau i repòs.
Interessant las vostra recerca. Una forma diferent de rematar una sortida a la descoberta de nous indrets.
Quasi mai amb perdo el visitar l’últim espai que tria molta gent per el descans etern.
Gracies per aturar-vos al meu lloc, i per suposat benvinguts.
Prometo seguir-vos.